:

Szerző: Koi Tamás

2010. április 27. 09:59

Macre is megérkezett a villámgyors Opera

Mostantól az Apple-gépek tulajdonosai is kihasználhatják az Opera webböngésző tavasszal debütált fejlesztéseit.

A napokban elkészült Opera 10.52 a korábbi változatokhoz képest lényegesen (a fejlesztők szerint tízszer) gyorsabban jeleníti meg a weboldalakat, valamint a felület jobban integrálódik a Mac OS X operációs rendszerek kezelőfelületébe. Mac-platformon a legutóbbi, stabil verzió a 10.10 volt, ebben azonban még a régi, Futhark kódnevű JavaScript-motor dolgozott - ezt cserélték le a windowsos változatoknál március elején megjelent Carakanra.

Az új, átalakított interfésszel rendelkező Opera böngésző emellett immár multitouch gesztusokkal is vezérelhető, támogatja a Growl-t, valamint a fejlesztők ettől a verziótól megoldották az Opera Widgetek és az asztal teljes integrációját. Ezzel a kiadással jelent meg a közösségi tartalommegosztást támogató Opera Unite is a platformon. A program emellett támogatja a proxyalapú Opera Turbo technológiát, mely jelentős mértékben képes spórolni a sávszélességgel.

\"\"

Az Opera webböngésző különféle platformokra készített kiadásai különösen a Microsoft európai böngészőválasztó paneljének megjelenése óta kapnak nagy figyelmet. A fejlesztők a ballot képernyő megjelenésére időzítették a 10.50-es windowsos változat megjelenését, a mac-es és linuxos kiadást akkor későbbre ígérték. Azóta Windows platformon egy újabb verzió (10.51) is megjelent, amely a fejlesztők ígérete szerint tovább gyorsult.

A mostani, 10.52-es kiadás nem csak Macintosh számítógépekre, hanem windowsos PC-kre is letölthető. A már telepített program a verziótól függően automatikusan frissíti magát, vagy figyelmeztetést küld a frissítés elérhetőségéről. Az Opera 10.52 egyébként letölthető az Opera Software weboldaláról.

Mobil a PC-n

Az Opera Software a múlt héten a mobilos webfejlesztők számára kiadta az Opera Mobile mobil böngésző különböző PC-s platformokra portolt változatát. A fejlesztői eszköz segítségével a weboldalak készítői még az élesítés előtt ellenőrizhetik, hogy a design hogy mutat majd az egyik legnépszerűbb mobilos böngésző felületén. Az Opera Mobile emulátor letölthető a cég fejlesztői oldaláról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.