Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 27. 09:47

Kipróbálható a Microsoft új otthoni szervere

A Microsoft kiadta a Windows Home Server következő generációjának, a Vailnek a nyilvános bétaváltozatát, amely tegnap óta bárki számára elérhető. Az új verzió már a Windows Server 2008 R2-re épül és számos területen ígér továbblépést az elődhöz képest.

2007-ben jelent meg a Microsoft Windows Home Server, amelynek idén várható az új verziója. Ahogy a neve is mutatja, a terméket kimondottan otthoni felhasználásra szánja a Microsoft, olyan lakásokba, ahol több windowsos PC is van, és a felhasználók szeretnék állományaikat, multimédiás fájljaikat, zenéiket, képeiket, videóikat, esetleg a megosztott nyomtatót kényelmesebben elérni - akár távolról, az interneten át, vagy a hálózatba kötött Xbox konzolról.

A Microsoft most kiadta a Windows Home Server következő generációjának nyilvános bétaváltozatát. A \"Vail\" kódnévre keresztelt szoftver végleges verziója várhatóan az év végén, a karácsonyi szezonban kerül piacra, elődjéhez hasonlóan kizárólag előre telepítve. Az első Windows Home Server még a Windows Server 2003-on alapult, az újnak az alapja már a Windows Server 2008, annak is a legújabb, R2 verziója, ráadásul 64 bites kivitelben. Utóbbi aligha jelent problémát, mivel a ma piacra kerülő x86 processzorok néhány kivételtől eltekintve mind 64 bitesek.

A Vail fontosabb újdonságai között olyan képességeket találni, mint a média streaming az interneten át, azaz a Home Serveren található tartalmakat nem csak a lakásban, helyi hálózaton lehet már megtekinteni, hanem bárhol a világon, ahol megfelelő sávszélességű hozzáférés elérhető. Az otthoni streaming is javult, a Vailen tárolt képek, zenék, videók már nem csak PC-ről vagy Xboxról, hanem bármilyen, DLNA szabványnak megfelelő készülékről elérhetők, például tévékről, médialejátszókról.

A Microsoft ígérete szerint az új verzióban még tovább fejlesztették az otthoni PC-k mentését és visszaállítását is, emellett nagy figyelmet szenteltek annak, hogy könnyebb legyen használatba venni a Home Servert, egyszerűbb, átláthatóbb lett a beállítás és konfigurálás, illetve magának a szoftvernek a kezelőfelülete is. Mivel a szoftver a Windows 7 távoli rokonának tekinthető, támogatja a \"Home group\" funkciót, így a Microsoft legújabb asztali operációs rendszerét futtató PC-kről könnyen elérhetők a szerveren tárolt állományok.

Az új Home Server képességeit ki is lehet egészíteni, ehhez a Microsoft létrehozott egy szoftverfejlesztői készletet, magába a termékbe pedig beépítette az \"Online Add-in Catalog\" menüpontot, amelyen keresztül a felhasználók elérhetik és letölthetik a különféle kiegészítőket. A Windows Home Server \"Vail\" nyilvános bétaváltozata letölthető a Microsoft Connect weboldalról. A szoftver gépigénye 1,4 GHz-es 64 bites x86 processzor, 1 gigabájt memória és legalább 160 gigabájtos merevlemez. Mivel bétaváltozatról van szó, a működés során felléphetnek problémák, éles adatokat ezért semmiképp se bízzunk erre a változatra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról