Szerző: Koi Tamás

2010. április 26. 15:56

Két új okostelefonnal bővül a BlackBerry-család

Hamarosan két új okostelefonnal egészíti ki BlackBerry készülékekből álló kínálatát a kanadai Research in Motion.

A RIM a napokban zajló, orlandói WES 2010 szakmai konferencia és kiállítás alkalmával rántotta le a leplet a Bold okostelefon-széria legújabb tagjáról, a Tour örökébe lépő 9650-es típusról, valamint a vadonatúj Pearl-ről (9100). Az újdonságokról hosszú hetek óta szállingóztak a pletykák, a RIM ezekhez képest gyakorlatilag semmi újat nem tudott mondani a mostani hivatalos bejelentéssel.

Az új Bold-modell, a kettő, jelenleg is forgalomban lévő csúcskategóriás készülék (Bold 9000, Bold 9700) mellett kerül a palettára. A 9650-es típusszámot viselő újdonság paramétereit és külsejét tekintve a nem egészen egy éve piacon lévő Tour-ra hajaz, melyet az új típus megjelenésével alighanem rövidesen kivezetnek a piacról. A QWERY-billentyűzetes, 2,44 hüvelykes, 360x480 pixeles kijelzővel ellátott okostelefon alig változott a korábbi, 9630-as modellhez képest - a legfontosabb előrelépés, hogy a készülék flashmemóriás háttértára a duplájára, 512 megabájtra nőtt, emellett a trackball helyére ugyanaz a trackpad került, ami az új Curve, valamin a 9700-as Bold típusokon is megtalálható.

\"\"

A 9650-es típusból semmi nem marad ki, ami egy csúcskategóriás okostelefonnak a része kell legyen, így a hardverháttér része a 802.11b/g rendszerekkel kompatibilis WLAN-modul, a Bluetooth-rádió, valamint a GPS is. A telefonból két változat készül majd, az egyik a tengerentúli, CDMA-rendszerekkel lesz kompatibilis, a másik a főként Európában használatos GSM normának felel meg. A készülék májusban kerülhet forgalomba, egyelőre ismeretlen áron.

Az új Bold modellel egy időben bemutatkozott a Research in Motion talán legnépszerűbb okostelefon-szériájának a felújított változata is. A 9100-as típusszámot viselő Pearl a hagyományos mobilformát követi, ám két, kissé eltérő formában is piacra kerül majd. Az új Pearl 20 (SurePress) és 14 gombos (hagyományos, numerikus) változatban kerül a boltokba, több különböző színben.

\"\"

Az új Pearl legfőbb különlegessége, hogy a Research in Motion kínálatának első olyan tagja, mely a gyorsabb és nagyobb hatótávolságú 802.11n szabvánnyal is kompatibilis WLAN-rádióval lett ellátva, emellett természetesen szériatartozék a Bluetooth-modul, a GPS és a 3G-s modem is. A 256 megabájtnyi flashmemóriával ellátott Pearl 9100-at ugyanaz a 624 MHz-es processzor hajtja, ami a 9700-as és vélhetően a 9650-es modellben is megtalálható. Az újdonság - akárcsak az imént említett két készülék - 3,2 megapixeles kamerát kap. Az új BlackBerry Pearl modellek megjelenése szintén májusban várható a nagyobb piacokon.

A két most bemutatott okostelefonon a BlackBerry OS tavaly megjelent 5.0-s verziója fut, noha a kiszivárgott információk szerint hamarosan érkeznie kell a jelentős optikai tuningon átesett, valamint új, webkit-alapú böngészőt tartalmazó 6.0-s változatnak is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról