Szerző: Koi Tamás

2010. április 26. 10:41

Most eldől, valóban okoz-e rákot a mobil

A mobiltelefon-tulajok egy részét a készülékek megjelenése óta foglalkoztatja, okozhat-e bármiféle betegséget a rádióhullámokkal kommunikáló aprócska berendezés. Egy nemzetközi kutatás most jó eséllyel választ adhat erre a kérdésre, igaz, mire biztos eredmény lesz, többen természetes halált halnak.

A múlt csütörtökön indult, kizárólag európai országok mobilhasználóinak körében végzett kutatás, az Átfogó Kutatás a Mobilkommunikációról (Cohort Study on Mobile Communications, azaz COSMOS) azzal a céllal jött létre, hogy az eddigiek során hasonló céllal elvégzett vizsgálatok helyett ténylegesen használható és pontos eredményeket adjon a mobiltelefonálás egészségügyi hatásáról. A kutatók ezért két alappillérrel támasztják alá a vizsgálatot: egyrészt a korábbiaknál jóval nagyobb mintát alkalmaznak, másrészt a vizsgálati időtartamot minden eddiginél hosszabbra tervezték.

A COSMOS a tervek szerint legalább negyedmillió önkéntes vizsgálati alany részvételével kalkulál - ezek a mobilhasználók a tervek szerint akár 30 évig szolgáltathatják a legkülönfélébb adatokat a mobilozási szokásaikról, valamint az aktuális egészségi állapotukról. A projektvezetők reményei szerint az önkéntesek nagy száma és a széles időintervallum miatt a COSMOS mindenki számára kielégítő választ ad majd arra a kérdésre, hogy van-e összefüggés a mobilhasználat és a rákos megbetegedések, valamint más, neurológiai eredetű egészségügyi panaszok megjelenése között.

A mobiltelefonok lehetséges egészségkárosító hatásáról eddig is készültek különféle kutatások és tanulmányok, ezek azonban szinte kivétel nélkül alkalmatlanok bármiféle átfogó következtetés levonására, egyrészt mivel többnyire eleve beteg emberek körében végezték a felmérést, másrészt mert a mobiltelefonokat csupán 5-10 éve használják általánosan. Nem véletlen, hogy a legnagyobb egészségügyi szervezeteknél, így az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO), vagy az Amerikai Rákkutató Intézetnél máig nem találtak bizonyítékot arra, hogy a mobilok használata káros az egészségre.

A brit kormány és több iparági szereplő kezdeményezésével létrehozott, független szakemberek (jellemzően akadémikusok) által felügyelt COSMOS a 18-69 éves brit, holland, svéd, dán és finn mobilhasználók jelentős részét vonná be a vizsgálatba. A résztvevők egyrészt kérdőívek kitöltésével járulnának hozzá a kutatás eredményességéhez, másrészt a kutatók számára betekintést adnának a mobilszámlájukba, valamint az egészségügyi kartonjukba, így a felmérés készítői az alanyok mobilhasználati szokásaival, és az aktuális egészségügyi állapotukkal egyaránt tisztában lennének.

A szkeptikusok szerint egy ilyen kutatás ugyanakkor számos adatvédelmi aggályt is felvet, ennélfogva nehéz nagy számú alanyt találni hozzá: a GSM Alliance egyik illetékese, Jack Rowley figyelmeztet, 2004-ben Németországban egy hasonló kezdeményezés az adatkezelési problémán már elbukott. A COSMOS mögé elsőként beálló négy nagy brit mobilszolgáltató mintegy 2,4 millió ügyfelet hív meg a programba, ugyanakkor - alighanem a fent részletezett okok miatt - csak 90-100 ezer résztvevőre számít. Az érdeklődés egyelőre meglehetősen szerény: csütörtök estig mindössze 232 alany jelentkezett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról