Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 26. 12:54

Megérkezett az Oracle Enterprise Manager 11g

Elrajtolt az Oracle átfogó rendszerfelügyeleti platformjának, az Enterprise Managernek a legújabb, 11g változata. Ezzel a vállalat újabb lépést tett abba az irányba, hogy a vállalati informatikai infrastruktúra minden rétegét lefedő szállítóvá váljon.

\"A cél, hogy végre irányítást szerezzünk efelett a bonyolult dolog felett amit IT-nek hívunk. Az ipar és az Oracle stratégiája most kezd elérni oda, hogy ez végre lehetséges\" - mondta az Oracle Enterprise Manager 11g nagyszabású termékbejelentő sajtótájékoztatóján, a New York-i Guggenheim múzeumban Charles Phillips, az Oracle társelnöke, hozzátéve, hogy az Enterprise Manager 11g változata egy teljes lefedettségű felügyeleti megoldás, amelynek célja, hogy ne kelljen az infrastruktúra minden rétegéhez külön menedzsmenteszköz.

Az Enterprise Manager (EM) kezdetben az Oracle adatbázisok felügyeletére szolgáló szoftvere volt, ebből nőtte ki magát az évek során egy teljes rendszerfelügyeleti platformá. Az EM 11g megjelenésével kapcsolatban az Oracle egyik legfontosabb üzenete az átfogó felügyelet az alkalmazástól egészen a diszkekig, vagyis a szoftverrel a vállalati infrastruktúra minden rétege menedzselhető (alkalmazás, middleware, operációs rendszer, virtualizációs réteg, szerver és tároló). Az EM 11g-ben újdonság a Sun Ops Center konnektor, amelynek révén az EM Grid Controlból kezelhető a Solaris, a Sun-szerverek virtualizációs képességei (konténerek, LDOM-ok), valamint maguk a hardverek.

Jelentős előrelépések történtek a köztesréteg-menedzsment területén, már nagy Oracle SOA Suite és WebLogic Server alkalmazásgridek is kényelmesen kezelhetők Enterprise Managerből, emellett természetesen támogatást kaptak az Oracle új termékei is, például a Database 11g R2, a Fusion Middleware 11g család, illetve az Exadata V2 is. Az EM 11g integrált része lett a JVM Diagnostic és a Composite Application Monitoring and Modeler, így már nincs szükség külön eszközre Java és kompozit alkalmazások kezeléséhez.

A rendszerfelügyelet végső célja azonban nem az egyes hardver- és szoftverkomponensek kezelése, hanem az általuk támogatott üzleti folyamatok folytonosságának biztosítása. Az EM 11g nagy lépést tett ebbe az irányba a \"Business driven application management\" révén, amelynek alapja a Real User Experience Insight 6.5-ös verziója. Ennek révén konkrét adatok nyerhetők a valódi (vagy akár szimulált) tranzakciók lefutásáról, az általuk érintett rendszerekről, amelyek birtokában meghatározhatók az üzletre gyakorolt hatások. Az EM 11g üzleti szolgáltatások menedzsmentjére is képes.

Annak érdekében, hogy könnyebb legyen egy-egy konkrét problémához gyártói segítséget kérni, az EM 11g integrált része lett a hozzáférés az Oracle támogatási oldalához és szolgáltatásaihoz. Az adminisztrátorok közvetlenül az Enterprise Managerből választhatják ki, tölthetik le és telepíthetik a patcheket a felügyelt Oracle rendszerekre. Az Oracle Support személyzetének is engedélyezni lehet a hozzáférést az EM 11g konfigurációkezelési adataihoz, amelyek birtokában gyorsabban reagálhatnak egy-egy problémára.

Az Enterprise Manager fejlesztésekor fontos szempont volt a kompatibilitás és integrálhatóság az Oracle saját termékei mellett más rendszerekkel, ehhez már közel 50 különféle konnektor és plugin áll rendelkezésre. Az EM rövid távon aligha veszélyezteti az IBM Tivoli, a HP OpenView vagy éppen a CA vagy BMC termékeinek hegemóniáját, ugyanakkor egy Oracle (+Sun) környezet kezelésére valószínűleg a legjobb. Richard Sarwal, az Oracle termékfejlesztésért felelős alelnöke szerint míg a többi gyártó az általános üzemeltetésre koncentrál, az Oracle azt mondja, \"ha a mi rendszereinket használod, tőlünk kapod a legjobb élményt\".

Az EM 11g egyelőre Linuxon érhető el, de néhány héten belül várható a többi változat kibocsátása is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról