:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. április 22. 14:16

Ingyen webes Office a Facebook-felhasználóknak

A Microsoft biztosra akar menni az új Office 2010 terjesztésében. A most bemutatott új online projektjével a Facebook-felhasználóknak is lehetősége lesz arra, hogy hozzáférjenek az új Office webes változatának egy speciális verziójához, amit a Microsoft talán nem véletlenül Docs-nak nevezett el.

Akik a Microsoft Skydrive-ot használják, már korábban értesülhettek róla, hogy a Windows Live integrált Office Web Apps támogatást kap, de arról eddig nem volt szó, hogy ez a lehetőség kiterjed majd a Facebookra is. A közösségi oldal felhasználói egy leegyszerűsített, teljesen online és teljesen ingyenes változatához juthatnak hozzá az Office-nak. A Docs.com-ra való bejelentkezés nem is lehetne egyszerűbb, hisz a Facebook-azonosítóval egy kattintás mindössze és máris bent vagyunk saját fiókunkban. Sajnos egyelőre csak egy nagyon limitált bétateszt folyik, így azt egyelőre nem tudtuk kipróbálni, hogy mit jelent a leegyszerűsített Office.

\"\"

Összeborulás

Az viszont biztos, hogy a Facebook integráció oda-vissza teljes. A felhasználók képesek a megírt dokumentumaikat továbbítani, megosztani, értesítéseket kitenni, illetve kitenni a hírfolyamba. A megosztott dokumentumok megnyitásához pedig szintén elég a Facebook-belépés. A Docs-ban létre is lehet hozni, de fel is lehet tölteni offline vagy online forrásokból is dokumentumokat, s itt nem szükséges konvertálásról beszélni, hiszen az online Office is Office, azonos alapokon.

A Microsoft ezzel óriási tömegek számára teszi ingyenessé és egyszerűen elérhetővé a webes szövegszerkesztő, táblázatkezelő és prezentációkészítő megoldását. Az elmúlt évtizedekben az otthoni dokumentumkezelés az Office-szal mindig is viszonylag drága dolognak számított, s a legtöbben még a legolcsóbb csomag árát sem tartották arányosnak, az OpenOffice.org és a hasonló ingyenes vagy nagyon olcsó megoldások éppen ezért terjedtek el. A Google Docs az elérhetőség problémáját is megoldotta, s mostanra már egy teljesen használható rendszert alakított ki.

\"\"

A Google Docs halálos ítélete lehet

A Microsoft húzása viszont komoly fejfájást okozhat a Google-nak, mivel a mindenki által ismert Word, Excel, Powerpoint kényelmes és ingyenes használhatósága mellett keveseknek jut majd eszébe Google Docs-ra váltani. Nemrégiben írtunk arról, hogy a Docs reménysége, hogy alulról építkezve harap bele egyre nagyobbakat az Office-ba, amit egyetlen dolog zavarhat meg, ha a Microsoft maga is elkezd alulról építkezve önmagába harapni.

Feltételezhetően az eseti és otthoni felhasználóknak a jövőben eszébe sem jut majd megvásárolni a dobozos Office csomagot, amivel egyrészt piacot veszít a Microsoft. Eközben viszont a reklám-szponzorált online terméke nagy hirtelenséggel több tízmillió aktív felhasználóhoz is eljuthat, akik eddig jobb esetben fizettek a licencért vagy más gyártót preferáltak, rosszabb esetben kalózverziót használtak.

A webes Office sikere ráadásul amiatt is garantált, mert a legtöbb dokumentumot kezelő vállalati világban továbbra is elvárás a 100 százalékos Office-kompatibilitás, a tördelések megőrzése, a formátumok megtartása. A Google Docs szépen fejlődik ezen a téren, de a kényesebb vállalati felhasználók számára elfogadhatatlan továbbra is, s ha egy számítógépen elérhetetlen az \"igazi Office\", akkor követelik azt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.