Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Cisco: erős negyedév, borús kilátások

Bodnár Ádám, 2012. május 10. 10:33
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Kellemes és kellemetlen meglepetéssel egyaránt szolgált tegnap a Cisco. A hálózati eszközök gyártója lendületesen növelte bevételét és profitját is, azonban a gazdasági helyzettel és saját jövőbeli teljesítményével kapcsolatos prognózisa csalódást okozott a befektetőknek. A tőzsdezárás utáni kereskedés során a cég papírjai 9 százalékot vesztettek értékükből.

hirdetés

Nyilvánosságra hozta az április 28-án véget ért harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit a Cisco. A hálózati eszközök gyártója 11,6 milliárd dolláros bevétel mellett 2,2 milliárdos nettó profitot tudott kitermelni, előbbi 7 százalékkal, utóbbi pedig 20 százalékkal magasabb a tavalyi év azonos időszakának adatánál. "Sikeresen hajtjuk végre hossz távú stratégiánkat, amelynek keretében a profitunkat gyorsabban növeljük a bevételnél, és az óvatos IT-beruházási környezetben túlnőjük riválisainkat" - mondta az eredmények kapcsán John Chambers elnök-vezérigazgató.

Az eredmények mögé nézve azonban vegyes képet mutat a cég teljesítménye. A bevételnövekedés nagyját például Ázsia adta, Európában csak 5 százalékos, Amerikában pedig 3 százalékos volt mindössze a bővülés éves szinten, az előző negyedévhez képest pedig inkább stagnált a forgalom. Óvatosságra intő, hogy Európában a termékmegrendelések értéke csökkent  "Továbbra is látjuk azokat a problémás pontokat, amelyekről a korábbi negyedévekben már beszéltünk" - mondta Chambers, kiemelve a globális gazdasági bizonytalanságot, valamint az európai piacok gyengélkedését.

Az elnök-vezérigazgató hozzátette, nem várható a gazdasági helyzet rosszabbra fordulása, azonban a bizonytalanság közepette az ügyletek megkötése sokkal tovább tart, a vállalatok alaposabban megfontolják a döntéseiket, több szintről szükséges jóváhagyás egy-egy nagyobb beszerzéshez, illetve az üzletek értéke is kisebb mint korábban - mind az óvatosság jelei.

A termékértékesítési árbevétel 5 százalékkal nőtt a Ciscónál. A társaság hagyományos erősségének számító hálózati switchek forgalma 5 százalékkal 3,6 milliárd dollárra nőtt, a routereké azonban stagnált, így 2,1 milliárd dollárt tett ki. Az adatközponti termékek (szerverek, Nexus switchek) árbevétele 67 százalékkal emelkedett egy év alatt, a vezeték nélküli megoldásoké is közel 20 százalékkal dagadt, a kollaborációs termékeké azonban stagnált. A Cisco magyarázata szerint ennek oka a kormányzati megrendelések visszaesése volt a videokonferencia-megoldások iránt.

A kellemetlen meglepetést a pénzügyi előrejelzésével szolgáltatta a Cisco: a vállalat becslései szerint negyedik negyedéves bevétele 11,4 és 11,8 milliárd dollár közé esik majd, részvényenkénti profitja pedig 44-46 centet tesz ki. A Bloomberg által megkérdezett elemzők átlagosan 12 milliárdos bevételt és 48 centes nyereséget jeleztek előre. Az elemzői várakozásoknál messze alacsonyabb pénzügyi előrejelzés hatására a Cisco-részvények közel 9 százalékot zuhantak a tőzsdén kívüli kereskedésben.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.