:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 21. 14:33

Az EMC rekordnegyedévvel jelezte, túl van a válságon

Történtének legnagyobb negyedéves bevételét érte el 2010 első három hónapjában az EMC. A tárolókat és szoftvereket gyártó cég többségi tulajdonában levő VMware is jobban teljesített a vártnál.

Közzétette az első negyedévre vonatkozó pénzügyi jelentését a tárolóeszközök és adattárolási szoftverek legnagyobb gyártója, a VMware többségi tulajdonosa, az EMC. A cég profitja és bevétele is meredeken emelkedett, utóbbi történelmi rekordot döntött, ami egyértelműen annak a jele, a vállalat kiheverte a válság hatásait és készen áll a további növekedésre.

A pénzügyi krízist követő gazdasági válság elsőként az Egyesült Államokat sújtotta, de ez a régió az, amelyik a leghamarabb túltette magát rajta. Az EMC amerikai forgalma 29 százalékkal nőtt éves összehasonlításban, az EMEA régióban ezzel szemben csak 16 százalékkal, Ázsiában 11 százalékkal, Latin-Amerikában pedig 28 százalékkal emelkedett az árbevétel. A vállalat forgalma 23 százalékkal 3,9 milliárd dollárra emelkedett az első negyedévben, a nettó nyereség pedig közel megduplázódva 373 millió dollárra rúgott.

\"Az első negyedév során azt tapasztaltuk, hogy az ügyfelek bizalma visszatért és már nem csak a költségek csökkentésére fókuszálnak, hanem új projekteket is indítanak hagyományos és virtualizált adatközpont infrastruktúrájukban\" - mondta az eredmények kapcsán David Goulden, az EMC pénzügyi vezetője.

Nagyot erősödött az EMC hardverforgalma, a csúcskategóriás Symmetrix tárolók 28 százalékkal több bevételt termeltek mint egy éve, a középkategóriás termékek pedig még ennél is nagyobb, 32 százalékos bővülést értek el. A válság ugyan érintette a tárolópiacot is, azonban nem olyan mértékben mint a szerverekért, amelynek magyarázata az, hogy a recesszió ellenére a vállalatok által tárolt és feldolgozott adatmennyiség bővülésének üteme nem csökkent, az információt pedig folyamatosan kezelni, tárolni kellett és kell.

Az EMC többségi tulajdonában levő VMware is erős időszakot zárt, a cég 634 milliós forgalma éves összehasonlításban 34 százalékos növekedést jelent. A VMware amerikai forgalma 40 százalékkal, a nemzetközi pedig 30 százalékkal növekedett, így mindkettő 317 millió dollárt tett ki.A licencértékesítés árbevétele 21 százalékkal, a szolgáltatási árbevétel (amely a karbantartást is tartalmazza), 51 százalékkal emelkedett. Mark Peek, a VMware pénzügyi vezetője szerint azonban a vártnál jobb pénzügyi eredmények ellenére korai lenne kijelenteni, hogy vége a recessziónak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.