Szerző: Vörös Péter

2000. augusztus 15. 10:53

A Sony megerősítette azt, hogy Transmeta-alapú notebook piacra dobását tervezi ez év végéig

Tegnap már kérdőjelesen megjelentettük a hírt, immár hivatalosan is megerősítést nyert az, hogy a Transmeta Crusoe chip a Sony Vaio CI sorozatú laptop-jaiba lesz beépítve, a másik érdekessége az, hogy egy digitális kamera is lesz a kijelző tetején. A Transmeta Crusoe processzor egyik legnagyobb előnye a vetélytársakénál jelentősen alacsonyabb áramfogyasztás és kisebb leadott hő - két kulcskérdés a notebook-oknál.

A Transmeta idén januárban mutatta be a chip-et, amelyet az IBM-mal együtt fejlesztettek ki - debütálás öt évnyi zárt ajtók mögötti fejlesztőmunkát követett. A Transmeta támogatói mögött van többek között Soros György valamint Paul Allen, a Microsoft egyik társ-alapítója - a cég alkalmazottai között pedig ott van Linus Torvalds, a Linux 'atyja', míg a Sony a Transmeta részvényeseinek egyike (bár a pontos tulajdonrészről nem hajlandóak nyilatkozni).

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról