Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Hatalmasat haraptak a navigációs piacból az okostelefonok

Koi Tamás, 2010. április 16. 15:57
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Egyre több autós használja okostelefonját navigációs eszközként, mutat rá egy nemrég készült európai felmérés. Az egyre olcsóbbá váló készülékek, valamint az ingyenes, vagy olcsón kínált alkalmazások gyökeresen átalakíthatják a GPS-piacot.

hirdetés

A ComScore piackutató adatai is megerősítik azt a trendet, mely hosszú ideje meghatározza a navigációs eszközök piacát. Az egykor hatalmas népszerűségnek örvendő, hagyományos autós navigációs eszközök helyett egyre több sofőr használ navigációs segédeszközként valamilyen okostelefont.

A piackutató statisztikái szerint a piaci arányok az elmúlt évben látványosan változtak: idén februárban az öt legnagyobb európai piacon - Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Spanyolországban és Olaszországban - az egy évvel korábbihoz képest 68 százalékkal többen, összesen 21,1 millióan használták mobiljukat navigációra. A ComScore felhívja a figyelmet, hogy az adott országokban 2008-ban és 2009-ben ennél összesen valamivel kevesebb, 20,4 millió hagyományos navigációs eszköz fogyott.

Az elemzőcég úgy kalkulál, hogy a mobiltelefonjukat navigációs célra használók körében 68 százalék volt azoknak az aránya, akik autós navigációra használták a telefonjukat, 27 százalék a gyalogos, vagy biciklis, illetve egyéb sporttevékenységekhez köthető felhasználás aránya. A ComScore szerint a tájékozódáshoz a mobilhálózatot és a GPS-koordinátákat is felhasználó (vagyis A-GPS-t használó) telefonok tulajdonosai körében nagyobb az autós navigációs felhasználás aránya. Itt a felhasználók leginkább az eszközök pontosságát és gyorsaságát emelték ki, mint legfőbb előnyt a hagyományos navigációs berendezésekhez képest.

A telefonos navigáció terjedéséhez nagyban hozzájárul, hogy egyre több térképszoftver-gyártó cég fejleszt különféle okostelefon-platformokra térképszoftvert. Ilyen például a Nav'n Go is, melynek iGo térképalkalmazásai többek közt iPhone és Anroid platformokra is elérhetők. A piacot emellett meghatározhatják az olyan, nagyobb tömegeket elérő promóciók, melyet például a Nokia indított el év elején. A finn gyártó az újabb okostelefonoknál nem kér pénzt a készülékekre telepített térképalkalmazás navigációs licencéért - ez a Nokia, és független piaci elemzők várakozásai szerint önmagában több millió potenciális vásárlót terel az okostelefonok irányába.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.