:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. április 15. 12:17

Le akarják rántani a Google-t a nagy európai telkók

A Google egyre több tartalmat és szolgáltatást kínál a felhasználóknak, a távközlési cégek viszont egyre nagyobbat nyögnek az adatforgalom-növekedés súlya alatt. Néhány európai szolgáltató azt akarja elérni, a Google fizessen nekik a hálózat használatáért.

Egységfrontban a spanyolok, a németek és a franciák

Három nagy európai távközlési szolgáltató arra próbálja rávenni a Google-t, hogy ossza meg velük (is) hirdetési bevételeit, cserébe azért, hogy ők továbbítják az online cég tartalmait. A londoni Financial Times tudomása szerint az akciót a francia Telefónica, a France Telecom, illetve a német Deutsche Telekom vezeti annak reményében, hogy jelentős összegeket szedjenek be a jövőben a médiaszolgáltatóktól. Rupert Murdoch amerikai médiamogul tavaly hasonló céllal esett neki a Google-nek, pénzt követelve a médiabirodalmában létrejövő tartalmak továbbításáért. Neki egyelőre nem sikerült célt érnie.

Cesar Alierta, a Telefonica igazgatótanácsának elnöke szerint a Google-nek azért kellene visszaosztania a hirdetési bevételeinek egy részét, mert azok eurómilliárdos beruházásokra kényszerülnek, hogy az egyre népszerűbb online multimédiás szolgáltatásokat elérhetővé tegyék a tömegek számára vezetékes és mobil elérésen keresztül is. A YouTube, a Google Maps, a Picasa, a Gmail vagy a Docs zabálják a megabiteket, a szolgáltatók pedig arra panaszkodnak, hogy ezt a töménytelen mennyiségű adatot ingyen kell továbbítaniuk, miközben a Google a hirdetési bevételekből busásan növekszik. \"Ezek a srácok úgy használják a hálózatot, hogy nem fizetnek senkinek\" - fakadt ki Alierta.

A jogalkotóknál lobbiznak, a Google-nél nem érnek célt

A Telefónica által vezetett csoport a jogalkotókat kapacitálja arra, hogy tegyék kötelezővé a Google számára a hirdetési bevételek megosztását, amennyiben a cég nem hajlandó ezt önként megtenni. \"Ma egy nyertes van, a Google. Vannak áldozatok, mégpedig a tartalomszolgáltatók és bizonyos fokig a hálózati operátorok. Ezt a helyzetet nem tudjuk elfogadni\" - nyilatkozta a Financial Times-nak Stephane Richard, a France Telecom elnök-vezérigazgatója. A  \"Nincs egyetlenegy Google-szolgáltatás sem, ami ne támaszkodna a hálózati szolgáltatásokra, mi pedig nem kínáljuk ingyen a hálózatainkat\" - tette hozzá a Deutsche Telekom vezére, René Obermann.

A Google persze tagadja, hogy ingyen használná az internetes hálózatokat. A cég óriási összegeket költ adatközpontokra és adathálózatokra, amelyek a távközlési cégek rendszereivel összekapcsolódva eljuttatják az információkat a felhasználókhoz, mutatott rá Rick Whitt, a Google illetékese.

Habár a három szolgáltató úgy tűnik, eltökélt az üggyel kapcsolatban, mégis azt lehet mondani, hogy a kérésük talán süket fülekre talál. A jogalkotók bizonyára válaszolni fognak a megkeresésre, de egyelőre úgy tűnik, nincs miért díjfizetésre kötelezni a Google-t. A szolgáltatók a felhasználóiktól jutnak bevételhez a hálózat használatáért, azon az oldalon kell elérni, hogy fenntartható legyen a rendszer akkor is, ha a forgalom exponenciálisan növekszik. A három szolgáltató kérése körülbelül olyan, mintha az autópályakezelő cégek a nagy forgalomra való tekintettel díjat vetnének ki az autógyártókra. A mobilszolgáltatók azt is elfelejtik, hogy a Google-höz hasonló szolgáltatók nélkül soha nem tudnák eladni az egyre nagyobb sávszélességű vezetékes és mobilos előfizetéseiket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.