:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 15. 09:05

Elhalasztották az iPad európai premierjét

Az Apple tabletje, az iPad hatalmas siker az Egyesült Államokban, az első nap 300 ezer, egy hét alatt pedig 500 ezer fogyott belőle. Az Apple ezért elhalasztja a készülék bevezetését a nemzetközi piacon, hogy ki tudja elégíteni az amerikai keresletet.

Hatalmas siker

Még áprilisban el akarta kezdeni az iPad forgalmazását az Egyesült Államokon kívül az Apple, azonban úgy tűnik, egyelőre az amerikai keresletet sem tudja kielégíteni, persze azt nem tudni, hogy a kereslet nagyobb-e a vártnál, vagy a gyártókapacitással vannak gondok.Yar Reiner, az Oppenheimer & Co. elemzője szerint az iPad egy speciális, kategóriateremtő termék, amelyben ráadásul számos egyedi alkatrész található, például a 9,7 hüvelykes érintőképernyő, vagy az Apple A4 processzor, amelyet a Samsung Electronics gyárt. Reiner spekulációja szerint az Apple beszállítói nem tudnak a kívánt mennyiségben termelni.

Az iPad bemutatását megelőzően olyan hírek kaptak szárnyra, hogy a teljes nyitókészlet elővételben elkelt, ehhez képest az amerikai lapok beszámolói szerint csak egy-két nagyvárosban levő Apple-bolt fogyott ki az iPadből. Ezzel együtt az iPad rajtját csak óriási sikerként lehet jellemezni, az egy hét alatt eladott 500 ezer példány például messze felülmúlja például az első  iPhone kezdeti értékesítési számait. Az iPhone különféle változataiból a termék történelme során majdnem 50 millió fogyott, ennek fele 2009-ben.

\"\"

Május végén jöhet a nagy európai országokba

Még a nagy európai országok, például Nagy-Britannia üzleteibe sem kerül iPad május végéig, előrendelést azonban már május 10-én felvesznek rá, ekkor jelenti be a nemzetközi árakat is a cég. Azok az európai mobilszolgáltató, amelyek már bejelentették az iPad forgalmazását (Vodafone, O2, Orange) közölték, csak május végén tudnak árakkal szolgálni. Az Appleblog értesülései szerint Magyarországra szeptemberben jöhet az iPad.

Az Apple árképzési stratégiája alapján Európában a termékek ugyanannyiba kerülnek euróban mint az Egyesült Államokban dollárban, vagyis a 499 dolláros iPadért az Atlanti-óceán innenső oldalán  499 eurót kell majd fizetni, ami mai árfolyamon 131 ezer forintnak felel meg. A legdrágább verzió 829 eurós ára 217 ezer forintnak felel meg.

A kategória- és sokak szerint korszakteremtő tablet kizárólag az Egyesült Államokban kapható, a nemzetközi rajt első hulláma pedig csak néhány országot jelent, köztük Ausztráliát, Kanadát, Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, Spanyolországot, Svájcot, illetve a korábban már említett Nagy-Britanniát. Az Apple ráadásul csak az iPad Wi-Fi-s változatát kezdte el árulni az USA-ban, a 3G-modemmel is felszerelt verzió bolti bemutatkozása még várat magára. A nemzetközi rajton már mind a két verzió azonnal elérhető lesz, közölte az Apple.

A Nokia és a Google is tableten mesterkedik

Közben a Nokia és a Google is saját tableten dolgozik, állítják az interneten fellelhető hírforrások. A Nokia készüléke állítólag Windows 7-et futtat majd, a Google készüléke minden bizonnyal a cég saját fejlesztésű mobil operációs rendszerére, az Androidra épül. A keresőóriás a pletykák szerint már előrehaladott tárgyalásokat folytat tartalomszolgáltatókkal és lapkiadókkal, hogy az Apple-hez hasonlóan újságok és könyvek elektronikus változatait tehesse elérhetővé a készüléken. A júniusi Computexen emellett számos PC-gyártótól várható az iPadhez hasonló tablet, Windowszal, Linuxszal vagy Android operációs rendszerrel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.