Szerző: Koi Tamás

2010. április 14. 15:18

Hányingerkeltők és fárasztóak a 3D-s filmek

A filmes szórakoztatóipar napjainkban a 3D-s képi megjelenítés diadalát zengi, mely a mozikból kiindulva csakugyan megváltoztathatja a mozgókép fogyasztásának a módját. Csakhogy a 3D-s kép komoly csúfot űzhet az aggyal, amely fejfájással, hányingerrel, vagy akár komolyabb tünetekkel adja tudtunkra, hogy ideje levenni a szemüveget.

Kidobják a taccsot

Az amerikai HealthDay folyóiratban megjelent rövid tanulmány szerint a 3D-s filmek fokozatos térhódításával egyre több mozinéző kénytelen a felhőtlen szórakozás helyett hányingert, szédülést, fejfájást, vagyis a klasszikus tengeribetegség tüneteit megtapasztalni. A tünetek a szem és más érzékszervek koordinációs zavarainak velejárói, és egyaránt visszavezethetők látórendszeri, illetve neurológiai problémákra - hívják fel a figyelmet az orvosok.

Az Amerikai Szemészeti Társaság szakvéleménye szerint a népesség 5 százaléka olyan komoly szemkoordinációs zavarokkal, illetve látászavarral küzd, hogy a speciális szemüveg viselésével sem képes 3D-s képként értelmezni a mozivásznon vetített világot. A probléma különösen azoknál jelentkezik látványosan, akiknek olyan szembetegségük van, mely az egyik szem látóképességét jelentősen csökkenti.

Valós körülmények közt az ilyen emberek szemüveg nélkül is \"jól\" láthatnak, az agy ugyanis képes az ép szem által érzékelt látvánnyal kompenzálni a teljes látóteret - jóllehet ezeknek a betegeknek rendszerint csökkentett a térlátási képességük. A moziban ülve azonban mindkét szemre szükség van ahhoz, hogy a vászonra vetített kétdimenziós kép háromdimenziós látvánnyá álljon össze, hívja fel a figyelmet Dr. James J. Salz, a szervezet szóvivője. A szemészek szerint ha valaki nem hord szemüveget, de fejfájást (netán szemkörnyékről kisugározva) tapasztal egy 3D-s mozizás után, vagy közben, jobb ha mihamarabb elvégeztet egy szemvizsgálatot, ez ugyanis az egyik szem túlerőltetésének lehet a jele.

\"\"
Jelenet minden idők legnépszerűbb 3D-s mozijából, az Avatarból

Becslések szerint az amerikai lakosság legalább 30 százalékának van olyan szembetegsége, melynek következménye lehet a látórendszer fáradása, illetve a fent leírt fejfájásos tünet, a 3D-s mozik azonban még a tökéletes látással rendelkező nézők érzékszerveit is megterhelhetik. A szem és más érzékszervek koordinációs zavaraiból adódóan kialakuló hányinger és szédülés a tengeribetegségekhez hasonló kórlefolyású, elsősorban neurológiai alapú zavar.

Túl nagy a terhelés

A zavar abból keletkezik - mutatnak rá az orvosok -, hogy az agy nem tudja megfelelően kezelni az egyes érzékszervektől, így a szem mellett az egyensúly-, illetve tapintószervtől érkező ellentmondásos információkat (tipikus példa lehet erre, amikor a 3D-s kép a repülés látszatát kelti, miközben a néző valójában egyhelyben ül egész idő alatt). A probléma fokozottan jelentkezik az egész estés mozifilmeknél, mivel ezek huzamosabb ideig terhelhetik az agy koordinációs központját.

Nem véletlen, hogy a 3D-s mozikban - például a hazai egyetlen IMAX-moziban - elődadások előtt rendszeresen felhívják a figyelmet arra, hogy rosszullét esetén azonnal le kell venni a 3D-s szemüveget, és csak azután szabad folytatni a mozizást, miután elmúlt a kényelmetlen érzés. Szakértők szerint a háromdimenziós megjelenítők - LCD-tévék, projektorok - otthoni terjedésével ez a probléma még több nézőt érinthet majd, így ilyen eszköz vásárlása előtt nem árt figyelembe venni, hogy a 3D-s képi megjelenítés nagy terhet róhat mind a szemekre, mind az agyra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról