Szerző: Dojcsák Dániel

2010. április 14. 13:30

Magyarországra érkezett a Panasonic első 3D tévéje

A Panasonic tegnap délután Budapesten is bemutatta 2010-es Viera plazmatévék felhozatalát. A főszerep természetesen az 50 hüvelykes képátlójú Full HD 3D készüléké volt, ami májustól meg is vásárolható.

Ahogyan a többi nagy gyártó, úgy a Panasonic számára is a 3D a legfontosabb újdonság 2010-ben, a cégnél azonban  az LCD helyett a NeoPDP plazmatechnológia kerül fókuszba. A 600 Hz-es képfrissítés és a nagyon gyors, 0,001 ms válaszidő révén a legfontosabb üzenet a japán gyártótól, hogy az ő készülékek képesek az úgynevezett crosstalk effektet minimálisra csökkenteni, illetve eltüntetni.

Mivel az aktív záras szemüvegekkel operáló 3D technológia alapvető működési elve, hogy a bal és a jobb szem számára külön képet jelenít meg, ezért már a szokásos 60 Hz-es képfrissítéshez is kétszer ennyit, 120-at kell megjeleníteni. A kijelzők válaszideje viszont sok esetben nem elég alacsony ehhez, így az egyik szem számára létrehozott képhez felvillanó pixelek csillapodása még átlóg a másik szem számára küldött kép idejébe. Ennek eredménye, hogy a nézők picit szellemképes 3D képet látnak, ami még az IMAX moziban is előfordul.

\"\"

Ezen felül természetesen a Panasonic is kristálytiszta részleteket, megdöbbentő színeket és pontos, gyors mozgást ígér, ahogyan a többi gyártó reklámszövegei is. A tegnapi bemutatón kipróbált Full HD 3D tévén megjelenő demófilmek tényleg meggyőzőek voltak, a mélységérzettel, térérzékeléssel semmilyen probléma nem volt. A tévék mellett bemutatkozott a Panasonic 3D-s Blu-Ray lejátszója is, amivel a 3D-s filmek lejátszhatóak 2D módban is, ilyenkor csak a bal szemnek szóló kép jelenik meg, így ha nincs elég szemüveg vagy egy 2D-s megjelenítő van csatlakoztatva, akkor sem kell lemondani egy film megtekintéséről.

Az 50 hüvelykes 3D plazma egyelőre az egyetlen modell, ami elérhető a világ eme részén, így a mi régiónkban az ennél is nagyobb, 65 hüvelykes változat feltételezhetően csak év végén érkezhet meg. Az 50 hüvelykes VT20 2600 euróért lesz hazavihető, ami közel 700 ezer forintot jelent. Mivel itthon egyelőre nem érhető el 3D-s televíziós tartalom, ezért mindenképp szükség lesz a 3D-t támogató Blu-Ray lejátszóra is (DMP-BDT300 3D), ami újabb 135 ezer forintos kiadást jelent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról