Szerző: Koi Tamás

2010. április 13. 09:57

Itt az első alternatív böngésző iPhone-ra

Három héttel a program beterjesztése után az Apple csapata rábólintott az Opera Mini webböngésző iPhone-os portjára, így megkezdődhet az első alternatív böngésző terjesztése az App Store-ban.

Az Opera Software kompakt böngészőjének iPhone-os fejlesztését még az év elején jelentették be, majd a barcelonai Mobile World Congress alkalmával be is mutatták működés közben az Opera Mini 5 próbaváltozatát. A több platformon is elérhető alkalmazás iPhone-ra készített verzióját azonban csak az App Store-ban lehet elérni, az Opera Mini 5 hivatalos megjelenését ezért meg kellett előzze a szokásos jóváhagyási folyamat. Az Opera Software minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy az Opera Mini webböngésző mielőbb jóváhagyást kapjon az Apple-től. Johan Borg, a cég egyik alelnöke március közepén Magyarországon még úgy nyilatkozott a HWSW-nek, mivel minden előírást betartottak, alapos okuk van azt feltételezni, hogy az Opera Mini nem fog elbukni a jóváhagyási folyamat során.

A fejlesztők március 23-án, vagyis közel két hete rúgták át az Apple térfelére a labdát, ekkor küldték el a kész szoftvert az App Store csapatának vizsgálatra. A norvég team leginkább az Opera Mini mögött álló, az idő előrehaladtával hatalmasra duzzadt (több mint ötvenmilliós) felhasználói bázis erkölcsi támogatását felmutatva tud nyomást gyakorolni az Apple-re, emellett a cég weboldalán elindítottak egy számlálót is, ami a jóváhagyási időszak alatt eltelt időt mérte, nyereményjátéknak álcázva.

\"\"

Az Opera Mini iPhone-os változata a többi platformra régóta elérhető verzióhoz képest is rendkívül gyors, bár a program a tulajdonosok beszámolói szerint iPhone 3GS-en teljesít csak igazán jól. A program legfőbb előnye, hogy - akárcsak más platformoknál - a proxyalapú működésnek köszönhetően takarékosabban bánik a sávszélességgel, mivel az előre renderelt weboldalakat tömörítve küldi át a kliensnek.

A kompakt böngésző így leginkább olyan területeken igazán életképes alternatíva, ahol nincs 3G-s hálózat, netán a felhasználó által előfizetett internetcsomag minimális adatforgalmi korlátot tartalmaz. Utóbbi eshetőség az iPhone-tulajdonosoknál kevéssé valószínű, hiszen az Apple-telefonokhoz a legtöbb szolgáltató eleve olyan díjcsomagokat kínál, melyek legrosszabb esetben is több száz megabájt mobilinternetes adatforgalmat tartalmaznak.

Az Opera Mini 5 iPhone-os verziója csak az App Store-ból érhető el, és iPhone telefonokon kívül az iPod Touch médialejátszóval is kompatibilis.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról