Szerző: Koi Tamás

2010. április 12. 14:37

Egymillió kábeles internet-előfizetés van Magyarországon

Lassan de stabilan nő a kábelnetes előfizetők száma a hazai internetszolgáltatóknál, miközben az ADSL platform továbbra is vegetál. Az NHH becslései alapján szinte biztosan kijelenthető, hogy a kábelnetes ügyfélbázis mostanra egymillió előfizetés felett jár.

A szélessávú internetre kábeltelevíziós hálózaton előfizetők száma a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) becslése szerint februárban 991 ezerre nőtt. A hatóság azért tudja csak becsülni a teljes ügyfélbázist, mivel a gyorsjelentéshez szükséges önkéntes adatszolgáltatásnak csak a a nagyobb szolgáltatók tesznek eleget, ők pedig a piac 80-85 százalékát tartják csak kézben.

A 991 ezres ügyfélbázist ezeknek a szolgáltatóknak a részesedéséből és az ügyfélszámokból kalkulálja az NHH, így a biztos ügyfélszám 812-ről 825 ezerre emelkedett idén februárban. Tekintve, hogy a növekedés stabilan 10-20 ezer új előfizetést jelent havonta, nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a kábelnetes ügyfelek száma mára átlépte az egymilliós határt. A hatóság becslései szerint ezzel együtt 2010 februárjában a januári 1,785 millióról 1,802 millióra nőtt a vezetékes szélessávú internet-előfizetések száma.

Az ADSL-szolgáltatók ügyfélbázisa mindeközben továbbra is stagnál: a hagyományos telefonvonalon szélessávú internetszolgáltatásra előfizetők száma februárban csak ezerrel emelkedett, így 811 ezret tett ki. A növekedés ütemét jól jelzi, hogy egy év alatt mindössze nyolcezer új xDSL-ügyfelet sikerült bekötniük a szolgáltatóknak, vagyis kijelenthető, hogy a technológia a fejlettebb, nagyobb sávszélességű VDSL elérések megjelenése ellenére is szenved.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók által nyilvántartott bekapcsolt vezetékes és kábelmodemes vonalak száma mindeközben trendszerűen 3,055 millióról 3,040 millióra csökkent februárban, és a csökkenés ütemét nézve kijelenthető, hogy várhatóan még idén a hárommilliós szint alá süllyed. A teljes vonalszámon belül a hagyományos vezetékes telefonvonalak száma 28 ezerrel 2,566 millióra csökkent, míg a kábeltelevíziós hálózaton működő telefonvonalak száma 461 ezerről 475 ezerre emelkedett. Február végén száz főre 30,37 vonal jutott, az egy hónappal korábbi 30,51 után. A háztartások vezetékestelefon-ellátottsága az adott időszakban 61,2 százalékos volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról