Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 12. 11:28

Elrajtolt a Visual Studio 2010 és a .NET Framework 4

Háromnapos dzsemborival ünnepli a Visual Studio 2010 és a .NET Framework 4 megjelenését a Microsoft. Világszerte számos eseményt rendez a cég az új fejlesztői eszköz és keretrendszer köré, a legnagyobbat persze az Egyesült Államokban, Las Vegasban, ahol szerdáig tart a Visual Studio Conference and Expo. Magyarországon a budapesti Millenárison zajlik a termékbejelentő konferencia.

A desktop, a web, a mobilok és a cloud

Némi késéssel ugyan, de megérkezett a Microsoft Visual Studio 2010 és a .NET Framework 4.0,  emellett még ezen a héten érkezik a Silverlight 4.0 változata is. A Visual Studio 2010 a Microsoft egységes fejlesztési környezete minden célra, legyen szó asztali alkalmazásról, webalkalmazásról, a felbőben futó programról vagy Windows Phone 7-re írt mobil szoftverről. A Windows 7 és a Windows Server 2008 R2 tavaly őszi érkezésével, az Office 2010 és a SQL Server 2008 R2 nyári megjelenésével, valamint a Windows Phone 7 Series őszi rajtjával teljesen megújul a Microsoft minden platformja, ezekre fejleszteni pedig a Visual Studio 2010-zel lehet leginkább.

A Visual Studio 2010 legfontosabb újdonságai közé tartozik a teljesen átírt és áttervezett, Windows Presentation Foundationben készült szerkesztő, amely támogat például több monitort és hardveres gyorsítást is. Az asztali alkalmazásokat fejlesztő programozókat olyan újdonságokkal kényezteti a Microsoft mint a Windows 7 teljes körű támogatása, beleértve a multitouch-ot. A fejlesztői környezet érdekes újdonsága az IntelliTrace, amely a hibakeresést hivatott segíteni. Az IntelliTrace segítségével az alkalmazások futása monitorozható és naplózható, ami nélkülözhetetlen segítség lehet a nem reprodukálható hibák felkutatásában is kijavításában.

\"\"A .NET keretrendszer új változata kapcsán a Microsoft leginkább a Windows 7 (pl. jumplistek új taskbar) jobb támogatását, a kisebb erőforrásigényt, valamint a nagyobb teljesítményt és megbízhatóságot, illetve a jobb monitorozhatóságot kommunikálja. Minden alkalmazás-tartománynak külön figyelhető és naplózható a memória- és processzorhasználata, amely később nélkülözhetetlen segítséget nyújthat a finomhangolásban. Említésre méltó még a korábbinál jobb támogatás 64 bites operációs rendszerekhez, valamint a dinamikus nyelvekhez, de természetesen a Visual Basic és C# is jelentős  fejlődésen esett át. A .NET Framework 4.0 elérhető a Microsoft oldalán.

A gazdag internetes alkalmazások (Rich Internet Applications, RIA) fejlesztése is a korábbinál kiterjedtebb támogatást kapott, a Visual Studio 2010 szorosan integrálódik a Silverlight interaktív médiaplatformmal és már támogatja például az n-rétegű alkalmazások fejlesztését, vagyis egészen bonyolult, üzleti alkalmazások is készíthetők a segítségével. A Visual Studio 2010 webalkalmazások fejlesztésére is jobban használható mint elődei, erről a még jobb ASP.NET és AJAX-támogatás, valamint a beépített HTML-szerkesztő gondoskodik többek között, de említésre méltó még a natív JQuery-kezelés is.

A Visual Studio 2010-ben megjelentek a Microsoft cloudplatformjának, a múlt hét óta Magyarországon is élesben működő Azure-nek a használatához szükséges komponensek, vagyis a Visual Studio 2010 telepítése után a felhasználók közvetlenül fejleszthetnek cloud-alkalmazásokat, ehhez minden segítséget és támogatást megtalálnak, beleértve a lokális futtatási környezetet és a debuggert. A Visual Studio 2010 segítségével egy meglevő webes alkalmazás is könnyen átvihető az Azure cloudra.

A nemrég bejelentett Windows Phone 7 fejlesztői eszköze is a Visual Studio. A Microsoft az operációs rendszerbe a Silverlight 3.0 kiterjesztett változatát építette, amely támogat olyan, a mobiltelefonokra jellemző eszközöket mint például a gyorsulásmérő. Programnyelvek közül egyelőre a C# használható csupán, bár a Microsoft nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a jövőben Visual Basicben vagy akár C nyelven is lehessen Windows Phone 7 Seriesre fejleszteni. A Visual Studio 2010 négy változatban érhető el (Professional, Premium, Ultimate, Test Professional). Az időkorlátos tesztverziók letölthetők a Microsoft oldaláról.

Silverlight 4

A Silverlight 4 legfontosabb fejlesztései elsősorban az üzleti területen való bevethetőséget érintik,  ezt olyan újítások támogatják mint a beépített nyomtatási lehetőség, könnyebb kapcsolódás a felhasználó gépén található állományokhoz, jobb szövegkezelés vagy éppen a COM-kompatibilitás amely révén a Silverlightban futó alkalmazások összekapcsolódhatnak az Office-szal. A platform végre kezeli az egérgörgőt, illetve drag-and-drop módon lehet bele állományokat tölteni, ugyanúgy ahogy más programokba, nem kell egy külön fájlkezelő ablakot megnyitni.

A multimédia területén említésre méltó fejlesztés a webkamera- és mikrofonkezelés, vagyis a Silverlightból közvetlenül elérhetők ezek a perifériák, így ezen túl semmi sem akadályozza akár egy videochat- vagy videokonferenca-webalkalmazás elkészítését, akár üzleti használatra. Emellett  figyelemre méltó a WMS multicast támogatás, amellyel jelentős sávszélesség takarítható meg. A további újdonságok főképp a digitális tartalmak, zenék, videók jogvédelmével kapcsolatosak. A Silverlight 4 várhatóan április 13-án debütál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról