Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Távozik az Oracle-től James Gosling

Bodnár Ádám, 2010. április 12. 10:02
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Elhagyta az Oracle-t James Gosling, a Java programozási nyelv atyja. Blogbejegyzésében Gosling leírta, 2010. április 2. óta nem dolgozik a Sunt felvásárló vállalatnál, a távozás okairól nem beszélt.

A kanadai James Gosling 1984 óta volt a Sun Microsystems alkalmazottja, ahol legutóbb a fejlesztői eszközökért felelős műszaki vezetőként dolgozott, az Oracle égisze alatt pedig a kliensszoftverek műszaki vezetői pozícióját töltötte be. 1991-ben pattant ki Gosling fejéből egy olyan objektumorientált programozási nyelv ötlete, amely platformfüggetlen: a lefordított bináris kód nem az operációs rendszeren, hanem egy virtuális gépen fut, így az egyszer létrehozott programot később bárhol lehet futtatni. A projekt először az Oak nevet kapta a Gosling irodája előtt álló tölgyfa után, később átnevezték Javára.

A Sun 1995-ben adta ki a Java 1.0-t, amely azóta is töretlenül fejlődik, jelenleg a 6.0 verziónál jár. A Java azóta a világ egyik, ha nem a legnépszerűbb programozási nyelve lett, a vállalati alkalmazások de facto szabványa, de használják számos területen, például mobiltelefonokban, beágyazott eszközökben is. Az Oracle-Sun összeolvadás idején Gosling egyértelműen kiállt az Oracle mellett és nyilvános megszólalásaival azt súlykolta, hogy a Java jó kezekbe kerül.

Gosling blogjában nem tárgyalja távozásának okát vagy körülményeit, de alighanem a Sun és az Oracle közötti kulturális szakadék lehet a háttérben. Hiába volt a Sun egy közel 30 ezer főt foglalkoztató globális informatikai nagyvállalat, a cégnél a hangulat a mai napig a start-up vállalatokét idézi. Ezzel szemben az Oracle légköre sokkal szigorúbb, üzletiesebb, könnyen elképzelhető, hogy Gosling számára elfogadhatatlan volt ez a merev légkör, ahol nem érezte azt, ki tudja bontakoztatni magát. Az akvizíciót követően számos ismert Sun-szakember távozott az Oracle-től, például Tim Bray, az XML feltalálója.

"A legnehezebb az lesz, hogy többé nem leszek együtt azokkal a nagyszerű emberekkel, akikkel az elmúlt években lehetőségem volt együtt dolgozni" - írta blogjában Gosling. "Nem tudom mihez kezdek most, de az biztos hogy tartok egy kis szünetet mielőtt nekiállnék állást keresni."

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.