Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 12. 10:02

Távozik az Oracle-től James Gosling

Elhagyta az Oracle-t James Gosling, a Java programozási nyelv atyja. Blogbejegyzésében Gosling leírta, 2010. április 2. óta nem dolgozik a Sunt felvásárló vállalatnál, a távozás okairól nem beszélt.

A kanadai James Gosling 1984 óta volt a Sun Microsystems alkalmazottja, ahol legutóbb a fejlesztői eszközökért felelős műszaki vezetőként dolgozott, az Oracle égisze alatt pedig a kliensszoftverek műszaki vezetői pozícióját töltötte be. 1991-ben pattant ki Gosling fejéből egy olyan objektumorientált programozási nyelv ötlete, amely platformfüggetlen: a lefordított bináris kód nem az operációs rendszeren, hanem egy virtuális gépen fut, így az egyszer létrehozott programot később bárhol lehet futtatni. A projekt először az Oak nevet kapta a Gosling irodája előtt álló tölgyfa után, később átnevezték Javára.

\"\"

A Sun 1995-ben adta ki a Java 1.0-t, amely azóta is töretlenül fejlődik, jelenleg a 6.0 verziónál jár. A Java azóta a világ egyik, ha nem a legnépszerűbb programozási nyelve lett, a vállalati alkalmazások de facto szabványa, de használják számos területen, például mobiltelefonokban, beágyazott eszközökben is. Az Oracle-Sun összeolvadás idején Gosling egyértelműen kiállt az Oracle mellett és nyilvános megszólalásaival azt súlykolta, hogy a Java jó kezekbe kerül.

Gosling blogjában nem tárgyalja távozásának okát vagy körülményeit, de alighanem a Sun és az Oracle közötti kulturális szakadék lehet a háttérben. Hiába volt a Sun egy közel 30 ezer főt foglalkoztató globális informatikai nagyvállalat, a cégnél a hangulat a mai napig a start-up vállalatokét idézi. Ezzel szemben az Oracle légköre sokkal szigorúbb, üzletiesebb, könnyen elképzelhető, hogy Gosling számára elfogadhatatlan volt ez a merev légkör, ahol nem érezte azt, ki tudja bontakoztatni magát. Az akvizíciót követően számos ismert Sun-szakember távozott az Oracle-től, például Tim Bray, az XML feltalálója.

\"A legnehezebb az lesz, hogy többé nem leszek együtt azokkal a nagyszerű emberekkel, akikkel az elmúlt években lehetőségem volt együtt dolgozni\" - írta blogjában Gosling. \"Nem tudom mihez kezdek most, de az biztos hogy tartok egy kis szünetet mielőtt nekiállnék állást keresni.\"

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról