Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 8. 15:44

Még idén szervizcsomagot kap az Exchange Server 2010

Júniusban érkezik az Exchange Server 2010 első szervizcsomagjának bétája, majd még az idén a végleges változat. Az SP1 fejlesztései leginkább az archiválást, a keresést és az Outlook Web Accesst érintik.

A Microsoft a hivatalos Exchange-blogban számos új információt osztott meg az Exchange Server 2010 első szervizcsomagjának újdonságaival kapcsolatban. Az ígéret szerint a nyárra készül el az SP1 bétája, a végleges verzió valamikor az év második felében következhet. A szervizcsomag szokás szerint tartalmazni fogja az Exchange Server 2010-hez eddig kiadott összes hibajavítást, de számos új funkcióval is felruházza a kommunikációs és csoportmunka-szervert. A fejlesztések zöme felhasználói kérésre indult el, vagyis az Exchange Server 2010 SP1-et is az ügyfelek tapasztalatai alapján igyekszik jobbá tenni a szoftvert.

Archiválás, keresés, megőrzési szabályok

Az archiválást és megőrzést érintő egyik újdonság, hogy az SP1 már lehetőséget ad arra, hogy egy felhasználó személyes archívumát (Personal Archive) másik postafiók-adatbázisba is be lehet tölteni, ezzel egyszerűen megoldható az ún. storage tiering, vagyis a ritkán használt adatok (régebbi e-mailek) lassabb, olcsóbb tárolóra mozgathatók, tehermentesítve az elsődleges storage-ot. Emellett az Exchange Server frissítésével megoldható a régi e-mail adatok importálása .PST állományokból közvetlenül az Exchange-be. Az e-mailek megőrzésére vonatkozó házirendek végrehajtásának egyszerűsítését célozza az Exchange Server 2010 SP1 menedzsment-konzolján megjelenő eszköz, amivel \"Retention Policy Tagek\" segítségével automatizálható az e-mailek és más objektumok megőrzése vagy törlése.

Számos fejlesztés érinti a több postafiókban történő keresést is, ami leginkább hatósági auditálásnál, ellenőrzésnél jöhet jól. Keresés megindítása előtt az Exchange Server 2010 SP1 előrejelzést készít arról, hány találat várható az adott kulcsszavakra, mielőtt azokat a célként kijelölt \"discovery\" fiókba másolná. Lehetőség van az eredmények deduplikációjára is, így minden levélből csak egy példányt másol át az Exchange, attól függetlenül, hogy azok több postaládában is megtalálhatók, esetleg több példányban is, így végül kevesebb levelet kell átnézni. A megtekintett elemekhez megjegyzések is fűzhetők.

Szebb és gyorsabb OWA

Az SP1-gyel látványos ráncfelvarráson esik át az Outlook Web Access (OWA), amellyel a böngészőn keresztül is elérhetők az Exchange-fiókok. A Microsoft azt ígéri, jelentősen felgyorsul az OWA felülete és használata annak köszönhetően, hogy az üzeneteket a háttérben előtölti a szoftver, illetve egyes tevékenységek (pl törlés, kategorizálás, olvasottnak jelölés) is a háttérben zajlanak. A nagy fájlok csatolása sem bénítja meg többé az OWA-t, az ugyanúgy használható marad. Ezek a képességek egyébként ismerősek lehetnek azoknak, akik a Google webes levelezőjét, a Gmailt használják. A felhasználói felület letisztultabbá is válik és felhasználói kérésre visszatérnek az egyedi OWA-témák is, ígéri a Microsoft.

Bizonyos típusú leveleket az Exchange Server 2010 a Microsoft Rights Management Services (RMS) segítségével automatikusan, a küldő szándékától függetlenül képes jogvédelemmel ellátni, ezzel csökkentve a bizalmas információk kiszivárgásának kockázatát. Az SP1-ben az OWA-ban is lehet már Information Rights Managementtel (IRM) védett üzeneteket olvasni és létrehozni, mintha telepített Outlookot használnánk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról