Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Nagyvadat ejtett magának az Opera

Koi Tamás, 2010. április 07. 16:35
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Hatalmas lehetőséget kapott saját mobilos böngészőplatformjának népszerűsítésére az Opera Software. A vállalat megállapodást kötött a Vodafone-nal, hogy előre telepítse készülékeire a böngészőt.

Az Opera Software a napokban megállapodást írt alá a Vodafone csoporttal, melynek értelmében a jövőben több, a fejlődő országok piacain értékesített mobilkészülékre gyárilag telepítik majd az Opera Mini webböngésző speciális változatát. A programot jelenleg is több tízmillióan használják, a piaci nyitással azonban akár meg is többszöröződhet a felhasználó tábor.

A kompakt, gyakorlatilag a legtöbb internetezésre képes készülékkel kompatibilis Opera Mini első körben Dél-Afrikában, Törökországban, Egyiptomban, Tanzániában és Indiában kerül összesen 20 különböző típusú, kifejezetten ezekre a piacokra szánt belépőszintű, vagy alsó-középkategóriás készülékre. A fenti országok közül csak Indiában havonta 10-20 millió mobilelőfizetést kötnek, az indiai emellett a világ legdinamikusabban fejlődő mobilpiaca.

Ezekben az országokban tipikusan csak második generációs mobilhálózat működik, az infrastruktúra tehát alapvetően nem kedvez az internethasználatnak. Ezt a helyzetet oldhatják fel az olyan, alacsony sávszélesség-igényű programok, mint az Opera Mini webböngésző, mely tömörítve kéri le a weboldalak előre renderelt képét a kiszolgálókról, így a böngészés még a lassú kapcsolat mellett is elfogadható sebességű.

Az Opera Software rendszeres beszámolója szerint az Opera Mini felhasználói bázisa Indiában a legnagyobbak közé tartozik, igaz, a legkevesebb adatot éppen ebben az országban töltik le a felhasználók. A Vodafone és az Opera Software mostani megállapodása mindkét fél számára előnyös lehet, a mobilszolgáltató ugyanis sikerrel ösztönözheti az internethasználatot az ázsiai országban az Opera Mini segítségével, a böngésző pedig tovább erősítheti pozícióját a régióban.

A norvég fejlesztőcég nem utolsósorban tekintélyes summához juthat hozzá a szerződésnek köszönhetően, egyrészt a megállapodásban rögzített feltételek, másrészt a keresőcégekkel kötött egyezségek alapján.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.