:

Szerző: Koi Tamás

2010. április 7. 16:35

Nagyvadat ejtett magának az Opera

Hatalmas lehetőséget kapott saját mobilos böngészőplatformjának népszerűsítésére az Opera Software. A vállalat megállapodást kötött a Vodafone-nal, hogy előre telepítse készülékeire a böngészőt.

Az Opera Software a napokban megállapodást írt alá a Vodafone csoporttal, melynek értelmében a jövőben több, a fejlődő országok piacain értékesített mobilkészülékre gyárilag telepítik majd az Opera Mini webböngésző speciális változatát. A programot jelenleg is több tízmillióan használják, a piaci nyitással azonban akár meg is többszöröződhet a felhasználó tábor.

A kompakt, gyakorlatilag a legtöbb internetezésre képes készülékkel kompatibilis Opera Mini első körben Dél-Afrikában, Törökországban, Egyiptomban, Tanzániában és Indiában kerül összesen 20 különböző típusú, kifejezetten ezekre a piacokra szánt belépőszintű, vagy alsó-középkategóriás készülékre. A fenti országok közül csak Indiában havonta 10-20 millió mobilelőfizetést kötnek, az indiai emellett a világ legdinamikusabban fejlődő mobilpiaca.

Ezekben az országokban tipikusan csak második generációs mobilhálózat működik, az infrastruktúra tehát alapvetően nem kedvez az internethasználatnak. Ezt a helyzetet oldhatják fel az olyan, alacsony sávszélesség-igényű programok, mint az Opera Mini webböngésző, mely tömörítve kéri le a weboldalak előre renderelt képét a kiszolgálókról, így a böngészés még a lassú kapcsolat mellett is elfogadható sebességű.

Az Opera Software rendszeres beszámolója szerint az Opera Mini felhasználói bázisa Indiában a legnagyobbak közé tartozik, igaz, a legkevesebb adatot éppen ebben az országban töltik le a felhasználók. A Vodafone és az Opera Software mostani megállapodása mindkét fél számára előnyös lehet, a mobilszolgáltató ugyanis sikerrel ösztönözheti az internethasználatot az ázsiai országban az Opera Mini segítségével, a böngésző pedig tovább erősítheti pozícióját a régióban.

A norvég fejlesztőcég nem utolsósorban tekintélyes summához juthat hozzá a szerződésnek köszönhetően, egyrészt a megállapodásban rögzített feltételek, másrészt a keresőcégekkel kötött egyezségek alapján.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.