:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 7. 12:59

Itthon is elrajtolnak a Microsoft cloud-szolgáltatásai

Napokon belül Magyarországon is elérhetők lesznek a Microsoft cloud-szolgáltatásai, az Azure és a Business Productivity Online Suite. Az ügyfelek április 9-től vehetik igénybe a kereskedelmi szolgáltatásokat.

Két hónappal a nemzetközi indulást követően Magyarországon is elérhetővé vált kereskedelmi szolgáltatásként a Microsoft Azure számítási felhő, valamint a Business Productivity Online Suite  hosztolt kommunikációs és csoportmunka-megoldás.

Az Azure teljes alkalmazásplatformot biztosít a cloudban, vagyis a Microsoft által üzemeltetett globális infrastruktúrán. Az Azure a vállalatoknál telepített Windows Serverek, SQL Serverek, SharePoint Serverek és a vállalati szoftverinfrastruktúra más komponenseinek szolgáltatásait nyújtja, a szoftverek ugyanúgy futnak rajta, mintha csak a szomszéd szobában működő windowsos szerveren lennének.

Az Azure-re a Microsoft jól ismert eszközeivel (pl. Visual Studio) lehet szoftvereket készíteni, mintha csak egy Windowsra fejlesztenénk. A redmondi cég felhőjében nem csak a .NET-nyelvekben írt alkalmazások futhatnak, Java (+Tomcat) vagy akár PHP (+MySQL) is használható, fejlesztői eszközként pedig Eclipse-et is be lehet vetni. Adatbázisként a SQL Azure áll a felhasználók rendelkezésére, ez funkcióit tekintve lényegében egyenértékű egy telepített SQL Server adatbázis-kezelő szolgáltatásaival.

Kinek lehet jó az Azure?

Az Azure, azaz egy cloudban működő alkalmazásplatform előnyei leginkább akkor domborodnak ki, ha egy vállalat új alkalmazást vagy szolgáltatást vezet be. Ha valaki egyből a felhőben kezd,  nincs szüksége beruházásra, saját szerverre és infrastruktúrára, üzemeltetési szakértelemre. A cloud előnye emellett a rugalmas, gyakorlatilag végtelen skálázhatóság, valamint a földrajzi elosztottságból adódó megbízhatóság és elérhetőség. A Microsoft az igénybe vett számítási kapacitás, tárterület, adatátvitel és tranzakciószám alapján számláz.

Az Azure kapcsán elsősorban olyan vállalatok érdeklődésére számít a Microsoft, akik megbízható, nagy sávszélességű, globális lefedettséget nyújtó szolgáltatást fejlesztenek, és ennek üzemeltetésére nem akarnak saját infrastruktúrát létrehozni. Emellett olyan cégek is az Azure-felhasználók között lehetnek, akiknek rendszeresen, de ritkán szüksége van nagy feldolgozási kapacitásra és nem akarják saját rendszereiket erre méretezni. Webes alkalmazásszolgáltatók számára is vonzó lehet az Azure a hagyományos szerverhoszting, webhoszting vagy ASP modellel szemben, mivel nincs belépési költség és az árazás teljes egészében használatalapú.

Mai sajtótájékoztatóján a Microsoft több hazai Azure-felhasználóit is felvonultatott, akik mind más okok miatt döntöttek a cloud mellett. A vendegvaro.hu PHP-ben készült turisztikai oldalát migrálta Linux-alapú saját szerverről az Azure-re, hogy megszabaduljon a terhelés szezonális változása által jelentett fejlesztésektől. Az Alexandra a webáruházát viszi át hamarosan az Azure platformra, az indok a cloudban elérhető nagyobb rugalmasság, illetve az üzemeltetési költségek csökkentése. Emellett felvonult még a CompLex Kiadó és a CASON Mérnöki Zrt., amelyek adatfeldolgozásra használják a Microsoft felhőjét.

Biztonság és megbízhatóság

A magyar felhasználókat alapesetben dublini adatközpontjából szolgálja ki a Microsoft, emellett hamarosan befejeződik egy amszterdami datacenter építése is, amely szintén bekapcsolódik az Azure működtetésébe. Kőnig Tibor, a Microsoft Magyarország főmérnöke a HWSW-nek elmondta, a legnagyobb biztonság és rendelkezésre állás érdekében az Azure-ön futó alkalmazások egy adatközpontban is több példányban futnak, egymástól távol eső szervereken, hamarosan pedig lehetőség lesz a régión belüli földrajzi elosztott működést is kérni. Ilyenkor az alkalmazás egy-egy példánya Dublinban és Amszterdamban is működik majd. Ha valaki nemzetközi piacra szeretne betörni az Azure-ön futó szolgáltatásával, beállíthatja azt is, hogy az alkalmazása amerikai vagy ázsiai adatközpontban (is) fusson.

A redmondi cég az Azure platformon működő alkalmazások elérhetőségére 99,95 százalékos rendelkezésre állást vállal, míg a tárolt adatok esetében 99,9 százalékost. Amennyiben ezeket nem teljesíti, az ügyfélnek arányosan kevesebb díjat kell fizetnie a szolgáltatások után. Ez persze egy nagy kockázatú, kritikus alkalmazás esetén nem kárpótolja a bevételkiesést vagy veszteséget, de a nyilvános felhőket nem is az \"öt kilences\" rendelkezésre állást igénylő folyamatok működtetésére találták ki. Azt azért az Azure kapcsán sem szabad elfelejteni, hogy egy mindenki számára elérhető, publikus cloud nem feltétlen váltja le a saját infrastruktúrát, inkább kiegészíti azt. Az Alexandra esetében például csak a webáruház költözik a felhőbe, a háttérfolyamatok a vállalat saját üzemeltetésű rendszerein maradnak.

Az Azure az AppFabric segítségével kapcsolható össze a saját üzemeltetésű infrastruktúrával. Ezek a komponensek a meglevő alkalmazások migrációját, illetve a hibrid (saját + nyilvános) cloudok építését segítik: a Service Bus a saját adatközpontban és az Azure-ben futó alkalmazások egységes elérhetőségét valósítja meg, az Access Control pedig a meglevő alkalmazásokban és az interneten használt felhasználói azonosítási módok közt képez hidat.

E-mail és csoportmunka havidíjért

Az Azure mellett napokon belül elrajtol Magyarországon a Business Productivity Online Suite (BPOS) is, amely a Microsoft által a felhőben üzemeltetett kommunikációs és csoportmunka-megoldás. A BPOS havidíjért cserébe kínálja a vállalat legnépszerűbb csoportmunka-megoldásait, az Exchange-et és a SharePointot, az Office Live Meetinget és az Office Communications Online-t, amely egy hosztolt egységes üzenetkezelő megoldás. A komponensekre akár egyenként is elő lehet fizetni, de csomagban is igénybe lehet őket venni.

A szolgáltatás felhasználói ugyanazokat a funkciókat érhetik el, amelyeket a szoftverek telepített változatai biztosítanak, a különbség annyi, hogy a programok nem a felhasználó szerverein futnak, hanem a a Microsoft adatközpontjában, és az üzemeltetésről is a redmondiak gondoskodnak Nagy Levente, a Microsoft Magyarország Office üzletágának vezetője elmondta, a BPOS a kisvállalatok számára elérhető áron, felhasználónként akár 2200 forintos havidíjért, saját üzemeltetés nélkül biztosítja a Microsoft eszközeinek nagyvállalati képességeit. A nagyvállalatok leginkább a rugalmasság miatt érdeklődhetnek a BPOS iránt, vélekedett Nagy.

A Business Productivity Online Suite egy ideje tesztüzemben elérhető a magyar felhasználók számára is, a Microsoft adatai szerint több mint 150 cég próbálta ki eddig a szolgáltatást. Az április 9-i éles indulást követően is lehetőség lesz kipróbálni a BPOS-t, minden felhasználó számára 30 napos tesztlehetőséget biztosít a Microsoft a megrendelés előtt.

Nagy tervek

Drajkó László, a Microsoft Magyarország vezetője a HWSW érdeklődésére nem tudott konkrét előrejelzéssel szolgálni arra nézve, egy éven belül hány felhasználója lehet a cég most elrajtolt cloud-szolgáltatásainak. \"Ambiciózus terveink vannak\" - fogalmazott Drajkó. \"Néhány éven belül a vállalati e-mail fiókok jelentős része a mi platformunkon lesz\". A Microsoft célja, hogy erőteljes kereskedelmi partneri hálózatot építsen ki a saját szolgáltatásai köré, a cégnél legalább 100 partnert szeretnének összegyűjteni.

a címlapról