Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Dupla memóriakapacitás a Samsungtól

Bizó Dániel, 2010. március 30. 16:27
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Megkezdte 32 gigabájtos DDR3 memóriamoduljainak szállításait a Samsung Electronics, amelyeket kétségtelenül szerverekbe szánnak. Ezzel megduplázható a szerverek maximális memóriakapacitása, igaz, időre lesz szükség, mire a márkás szerverszállítók felveszik kínálatukba, és valószínűleg aránytalanul drága is lesz kezdetben.

A Samsung Electronics, amely a világ legnagyobb memóriagyártója, megkezdte a 32 GB kapacitású DDR3 memóriamodulok tesztpéldányainak szállításait, és várhatóan egy negyedév múlva már végleges termékként is megkezdődhet a forgalmazás, miután a szervergyártó partnerek kitesztelték és minősítették azokat. Az eddigi legnagyobb kapacitású, teljes magasságú DDR3 DIMM 16 gigabájtos.

A Samsung ezt a kapacitást egy hónapja bemutatott 4 gigabites DDR3 chipjeire alapozva tudja felmutatni, amelyeket amelyeket 40 nanométeres osztályú eljáráson termel - a pontos csíkszélességet nem szívesen adja meg a Samsung, de valószínűleg 48 nanométeres technológiáról van szó. A Samsung két ilyen 4 gigabites chipet tokoz össze, így képes elérni a 32 gigabájtos kapacitást. A 8 bites ECC, vagyis hibajavító kód tárolásához a nyers kapacitáson felül további 4 ilyen tok, vagyis 8 chip található a DIMM-en, összesen 36 tok és 72 chip. A chipek képesek másodpercenként 1600 megatranszferes sebességre.

A Samsung szerint a fejlett gyártástechnológiának köszönhetően az új modulokkal jelentősen mérsékelhető a szerverek fogyasztása és így működési költsége, ami szigorúan technikailag nézve igaz, ugyanakkor a nagykapacitású DIMM-ek árazása aránytalan, exponenciális görbét követ - egy 8 gigabájtos DDR3 ECC DIMM ára például több mint háromszorosa a 4 gigabájtosnak, vagyis 50 százalékos felárat kell fizetnünk azonos kapacitásért, amit valószínűleg sosem hoz vissza az alacsonyabb fogyasztás.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.