Szerző: Bizó Dániel

2010. március 29. 17:49

Sony: nincs többé Linux PS3-on

A Sony közölte, hogy visszamenőlegesen meg kívánja szünteti a vendég operációs rendszerek támogatását a PlayStation 3 konzolon, amellyel eddig például Linux disztribúciókat is lehetett bootolni. A magyarázat a biztonság fokozása, és a kalózkodás megelőzése.

A tervek szerint az április elsején, csütörtökön megjelenő 3.21 verziójú firmware eltávolítja a vastag PS3 gépeken található Other OS menüpontot, ezzel megszűnik a Linux futtatásának lehetősége. A  PS3 gyakorlatilag PC-ként volt használható így, és megjelenésekor ez volt marketingjének egyik fő érve a konzol sokoldalúságával kapcsolatban.

A Sony így elveszi a lehetőséget azon játékosaitól, akik praktikus okokból vagy lelkesedésből Linuxszal is használták a PS3-at. Arról nincs adat, a több mint 30 millió PS3-felhasználó közül hányan használják ezt a lehetőséget. Azok a játékosok, akik úgy döntenek, inkább nem frissítenek, idővel elvesztik a PlayStation Networkre csatlakozás lehetőségét, vagyis az online játékot, valamint a legújabb játékok sem fognak futni a gépükön.

A frissítést követően ráadásul a PS3 merevlemezén tárolt Linux rendszerkép is hozzáférhetetlenné válik, így azt csak a merevlemez kiszedésével és PC-be szerelésével lehet esetleg újra megtalálni, ami bár technikailag valószínűleg nem okoz gondot az érintetteknek, körülményes és időt vesz igénybe. Valójában azonban nem tudni, mi történik a merevlemezen tárolt adatokkal, letörli-e őket a gép, vagy pedig ott maradnak, míg a felhasználó valahogyan el nem távolítja.

Zúgolódás

A hivatalos PlayStation-blogokon is bejelentett lépésre már megindult a várható zúgolódás. Egyes felhasználók érthető módon csalódottságukat fejezték ki, mások pedig pénzüket követelik vissza, mivel, mint mondják, egy olyan képességet távolítanak el a PS3-ból, amely része volt az eredeti terméknek, sőt mi több, az egyik fő oka volt a vásárlásnak. Ezek a vásárlók sok esetben ráadásul a Sony odaadó ügyfelei, és rengeteg pénzt adtak a gépért, amely megjelenésekor 150 ezer forintba került. Az egyik felhasználó elpanaszolta, hogy alig egy hete vásárolt használtan egy vastag PS3 verziót, hogy tudjon Linuxot futtatni. Néhány jogi ellenlépéseket helyeztek kilátásba, amennyiben a Sony megteszi, amit ígér.

A Sonynak kétségtelenül előre kellett látnia ezt a tiltakozást, mégis úgy döntött, bevállalja a konfrontációt és az újabb negatív közösségi és médiajelenlétet. Különösen nehezen kommunikálhatóvá teszi a helyzetet, hogy a cég éppen a napokban indította el közösségi ötletgyűjtését, hiszen így egyik arcával kikéri a felhasználók véleményét, a másikkal pedig tudatosan szembe megy azzal. A Sony ráadásul újabb felületet ad annak a kritikának, hogy megjelenése óta egyre kevesebbet tud a PS3, hiszen először elvették a visszafelé kompatibilitást a PS2-vel, majd a vékony PS3 elvesztette a Linux-futtatási lehetőséget.

A PS3 hack, ami nem volt az

Nem lehet nem összefüggést találni a Sony mostani bejelentése és egy január végi hír közt, amely a PS3 feltöréséről szólt. Az a fiatal hacker, aki az iPhone első feltöréséért is felelős, bejelentette, hogy egy hardveres-szoftveres megoldással sikerült saját kódot injektálnia a rendszerbe, és a hypervisor szintjén  végrehajtási képességet szerezni. A technika a Linux kernel időzített memóriamanipulációjának és a PS3 egy memóriasínjére csatlakoztatott FPGA elektronikai zavarásának kombinációjára épített. A bejelentés azért válhatott hírré, mert az iPhone megtörőjéről van szó, valamint a PS3-at a mai napig nem sikerült kompromittálni.

A Sony paranoidnak tűnő ellenlépése azért érthetetlen, mert a PS3 biztonsági rendszerét úgy tervezték, hogy kalózkodás szempontjából nem okoz problémát, ha a hypervisorba bejut a támadó - a kód védelme szempontjából teljességgel irreleváns, mondhatni hogy a hypervisort megtörték-e, avagy sem. Az IBM egy biztonsági mérnöke vezetésével megalkotott mechanizmus lényege, hogy hardveres izolációt és kulcskezelést alkalmazva a Cell processzor egy azonosított és titkosított szoftvert képes úgy befogadni egy magjába (SPU), hogy az ott folyó feldolgozáshoz és a védett adatokhoz képtelenség kívülről hozzáférni, kizárólag az alkalmazás kódján múlik, hogy mit enged meg és mit nem.

A hypervisorra épülő támadással legfeljebb a futást lehet megszakítani, ekkor azonban minden adat törlődik, és a kulcsok is elvesznek. Mindezen túlmenően a kulcsok védelme érdekében a Blu-ray meghajtó firmware-je is titkosított, és folyamatosan változik a kódja, így teljesen védett környezet alakítható ki, amely garantálja az alkalmazás kódjának, a feldolgozás és a kulcsok védelmét egyaránt, és amelyet még csak meg sem karcoltak eddig hackerek. A Sony lépését így két dolog magyarázhatja: a mérnökök tudják, létezik egy út a warez irányában, amelyhez az első lépés a januári hackertámadás, vagy pedig egyszerűen túlságosan paranoidok.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról