Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 29. 12:18

Elővételben elkelt az összes iPad

Április 3-án kerül boltokba az iPad, a nyitókészlet már előrendelésben elfogyott. Kezdetben csak a 3G-modem nélküli verziót árulja az Apple, a 3G-s változat még nem tudni mikor kerülhet az üzletekbe. Magyar premierről egyelőre nincs szó.

Szombaton kerül az amerikai boltokba az Apple fogyasztói piacra szánt, médiafogyasztásra tervezett tabletje, az iPad. A termékbevezetést övező hatalmas médiafelhajtás megtette a magáét, a Computerworld szerint a boltokban csak az előrendelt termékeket lehet majd átvenni, az utcáról betévedve esélytelen az iPad megvásárlása. Az Apple online üzletében is csak április 12-i szállítási határidővel lehet már iPadet venni.

A 9,7 hüvelykes kijelzővel ellátott, mindössze 1,3 centiméter vastag, és 800 grammos iPad a gyártó elképzelései szerint tökéletes megoldás lesz majd webböngészéshez, fotónézegetéshez, videózáshoz, zenehallgatáshoz, játékhoz és a könyvolvasáshoz. A január végi bejelentés óta lényegében folyamatos vita zajlik arról, hogy alkalmas-e ezekre a feladatokra az iPad, leginkább az Adobe Flash támogatásának hiánya miatt, amely nélkül számos népszerű weboldal nem használható jelenleg. A könyvolvasóként történő bevetést pedig az LCD kijelző gátolja, az iPaden ugyanolyan kényelmetlen az olvasás mint bármelyik monitoron.

\"\"

A készüléken az iPhone-on található operációs rendszer továbbfejlesztett változata fut, amely valójában csak annyi változtatást kapott, hogy jól mutasson a nagy kijelzőn. Minden iPhone-os szoftver változtatás nélkül fut az Apple iPaden, de a fejlesztők a frissített iPhone SDK segítségével már a nagyobb felbontású kijelzőre optimalizált alkalmazásokat is készíthetnek. Amennyiben ez nem történik meg, akkor az alkalmazás képes futni az eredeti felbontásban, a képernyő közepén, fekete keretben, de megduplázva mindegyik képpontot akár teljes képernyőn is látható.

Az Apple körüli felhajtásnak és a hűséges rajongói bázisnak köszönhetően azonban a vállalat biztosan sikerre tudja vinni a terméket. Nem tudni, az Apple a megjelenés napjára hány iPadet szállít a boltokba vagy hogy előrendelés keretében mennyi készüléket értékesített eddig. piaci becslések 200-300 ezer darab közé teszik a nyitókészletet, amelyet úgy kapkodtak szét a vásárlók, hogy sosem láthatták és nem is próbálhatták ki, mire képes a termék. Az NPD Group által végzett kutatás szerint az iPadet venni tervezők 37 százaléka leginkább azért vágyik a készülékre, mert szereti az Apple-t.

A kutatás szerint leginkább a gazdag fiatalokat érdekli az iPad, a teljes lakosságon belül csak a válaszadók 18 százaléka mondta, hogy 6 hónapon belül vásárolni szeretne, míg a 18-34 éves korosztályban ez az arány 27 százalék volt. A legtöbben zenehallgatásra és netezésre szeretnék használni a készüléket, derül ki az NPD által elvégzett felmérésből. Azok, akik nem tervezik iPad vásárlását, leginkább a magas ára miatt ódzkodnak, a válaszadók 57 százaléka ezt jelölte meg elsődleges okként, de még az Apple-rajongók 43 százaléka szerint is túl drága a készülék.

Az iPad összesen hat különféle verzióban lesz kapható, 16, 32 vagy 64 gigabájt memóriával, beépített 3G modemmel vagy anélkül. A legolcsóbb iPad 499 dollárba kerül, a legdrágábbért 829 dollár kérnek. Április 3-án csak a 3G nélküli kivitelt kezdi el árulni az Apple, a vezeték nélküli szélessávú vezérlőt tartalmazó modellek csak később érkeznek, de még nem tudni mikor. A készüléket eleinte csupán kilenc országban hozzák forgalomba - Magyarország nincs a listán és egyelőre nem is tudni, mikor érkezhet hazánkba a készülék. Az Apple árképzési gyakorlatából kiindulva itthon 133 ezer és 220 ezer forint közötti áron várhatók az iPadek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról