:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 22. 12:27

Történetének legnagyobb termékbejelentésén van túl az EMC

A héten zajlik az EMC évente rendezett nagy konferenciája Las Vegasban. Az EMC World 2012-n a cég nem kevesebb mint 42 új terméket és szolgáltatást jelentett be, szinte nincs is olyan termékvonala az EMC-nek, amely ne gazdagodott volna egy új vagy frissített taggal. Kiválogattuk a szerintünk legnagyobb horderejű bejelentéseket.

Új zászlóshajó: VMAX 40K

A HWSW korábban már beszámolt róla, hogy új csúcsmodell került a VMAX tárolósorozatba. A tegnap bejelentett VMAX 40K modell az eddig kapható VMAX-nál gyorsabb és nagyobb kapacitású: gyorsabb processzorokra épül, nagyobb a cache mérete, a "quad Virtual Matrix Architecure" felépítés révén a kontrollerek közötti kommunikáció sebessége is kétszer annyi mint korábban volt, a tárolókapacitás pedig akár 4 petabájtig is bővíthető. Az 5876 verziójú Enginuity szoftver újdonságai közül a legfontosabb talán a Unisphere for VMAX, amely a középkategóriás VNX egyszerű kezelhetőségét hivatott elhozni a csúcskategóriás tárolók világába, emellett megjelent a képességek között a "federated tiered storage", amellyel a VMAX mellett más tárolótömbök is bevonhatók az automatikus rétegezésbe.

A VMAX 40K érkezésével párhuzamosan az EMC átnevezte a VMAXe és VMAX modelleket is. A VMAX sorozat legkisebb tagja, a VMAXe május végétől VMAX 10K néven lesz hozzáférhető, a három éve bemutatott VMAX-ot pedig VMAX 20K néven fogja árusítani a cég. Ezek fölé érkezik a kínálatba a vadonatúj VMAX 40K, amely az eddigi csúcsmodellnél nagyobb teljesítményt és kapacitást kínál.

Új VNXe hardver, önkiszolgáló adatvédelem

Friss hús érkezett a VNXe családba is. A tavalyi EMC Worldön mutatkoztak be a VNX tárolók, amelyeket a vállalat a Clariion és Celerra utódjának szán. A tegnapi bejelentés szerint a VNX-ekhez jóval olcsóbban lehet SSD-ket vásárolni, illetve mostantól megvan a lehetőség egy storage poolon belül a RAID-szintek keverésére is, például az SSD-ket lehet RAID 5 tömbbe szervezni, az NL-SAS diszkeket pedig RAID 6-ba. Érdemes még megjegyezni, hogy az új szoftver révén LUN-onként 256-ra, tömbönként pedig 32768-ra emelkedett az írható snapshotok száma.

A VNX-ek "kistestvérei" a VNXe berendezések, amelyeket főképp kis- és középvállalatok számára, valamint nagyvállalati fióktelepeknek pozicionálnak. Ebbe a termékcsaládba érkezett a VNXe 3150 modell, amely négymagos Xeon processzora révén elődeinél nagyobb teljesítményt nyújt és a kapacitása is magasabb lehet. A második félév során piacra kerülő VNXe 3150 gyakorlatilag leváltja a kínálatban a korábbi belépőmodellt, a 3100-at: több diszket képes fogadni és a 3 terabájtos 3,5" NL-SAS meghajtókkal, valamint az SSD-kkel is elboldogul. Mivel a VNXe-t rendszeresen használják nagyvállalatok a távoli telephelyeiket, fontos szempont a távoli üzemeltetés. Az EMC által bemutatott Unisphere Remote révén az adminok akár több ezer VNXe tömböt is kezelhetnek egyetlen konzolról.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az AppSync révén szoftveres fejlesztést is kapott a VNX termékvonal, a jelszó az egyszerű használat volt. Az AppSync a különféle virtualizált alkalmazásokhoz kínál önkiszolgáló adatbiztonsági szolgáltatást - az alkalmazás (pl. SQL Server, Exchange, stb.) gazdájának csak ki kell választania az előre definiált, de testre is szabható profilokból, milyen szintű védelemre van szüksége, esetleges hiba esetén pedig önállóan, az IT beavatkozása nélkül vissza is állíthatja az elvesztett adatokat a mentésből.

VPLEX és RecoverPoint

Két éve debütált az EMC VPLEX, amely globálisan elosztott virtualizált adatközpontok létesítésénél jöhet jól. A szervervirtualizáció mára olyan szintre jutott, hogy leállítás nélkü lehet virtuális gépeket egyik fizikai szerverről a másikra mozgatni, akár nagyobb földrajzi távolságokon át. A VPLEX abban segít, hogy ezeket a mozgásokat az adatok is tudják követni és így az alkalmazások gyorsan áthelyezhetők legyenek azáltal, hogy ugyanazt a LUN-t (Logical Unit Number) minden helyszínen elérhetővé teszi olvasásra és írásra egyaránt.

A VPLEX alapját képező Geosynchrony szoftver egy 2008-as felvásárlással került az EMC tulajdonába. Ennek most megérkezett az 5.1-es verziója, amely számos újdonságot vonultat fel: a legfontosabb talán a többmagos processzorok használata révén elérhető jelentős teljesítménynövekedés, a már meglevő hardveren is 40 százalékos a gyorsulás az EMC szerint. További jó hír, hogy a Vplex is megkapta a Unisphere felügyeleti keretrendszerét, így ugyan továbbra is önálló konzolon keresztül kell menedzselni, de az legalább ismerős lesz a Unisphere-felhasználók számára.

Az EMC elkezdte a VPLEX-et integrálni a RecoverPoint adatmentési megoldásával: az eredmény egy olyan megoldás, amely akár földrajzi távolságokon átívelő védelmet nyújt, miközben a védett adatból, például adatbázisból látszólag egyetlen példány létezik. Sem az alkalmazásokat nem kell felkészíteni arra, hogy többlaki életet éljenek, és alkalmazásfelügyeleti szempontból sem követel meg módosításokat a megvalósítás. Feltehetően a sok ügyletet bonyolító, üzleti kritikus alkalmazásokat fogják ezzel a módszerrel védeni a cégek, az EMC egyik nem publikus ügyfele egy 23 terabájtos, percenként több ezer tranzakciós Oracle adatbázison használja a VPLEX és a RecoverPoint kettősét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.