Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 29. 11:31

Full HD felbontású mobilkijelzőt mutatott be az LG Display

A világ egyik legnagyobb felbontású, mobiltelefonokban is használható kijelzőjét mutatta be ma az LG Display. A vállalat szerint ahogy az emberek egyre többet néznek videót mobiljukon, úgy értékelődik fel a kijelzők minőségének fontossága.

A legújabb generációs, csúcskategóriás okostelefonokban (pl. Samsung Galaxy Nexus, Sony Xperia S, HTC One X, Samsung Galaxy S III) csak most kezd elterjedni az 1280x720 pixeles felbontás, de ennek további növelése sem ütközik technológiai akadályokba. A koreai LG elkészítette a világ első 5 hüvelykes full HD felbontású LCD-jét, amely hüvelykenként 440-es pixelsűrűséggel büszkélkedhet. Összehasonlításképp: az új iPad 10 hüvelykes megjelenítőjén hüvelykenként 326 képpont fér el.

Az LG által fejlesztett megjelenítő 5 hüvelykes, 16:9 képarányú és AH-IPS (Advanced High Performance In-Plane Switching) technológiát alkalmaz. Az AH IPS panelek a vállalat állítása szerint jobb fényáteresztő képességűek az IPS megjelenítőknél, ezért a háttérvilágítás fényerejét csökkenteni lehet, így végső soron energia takarítható meg. A technológia jobb színűséget is ígér a korábbiaknál, nagy betekintési szög és alacsony utánhúzási idő mellett.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

"Ahogy az okostelefonoknál egyre fontosabbá válik a médialejátszás és az LTE hálózatok terjedésével lehetővé válik nagy fájlok átvitele, az új 5 hüvelykes full HD LCD panelünk értékessé válik a mobilpiac számára" - mondta Sang-Deok Yeo, az LG Display műszaki igazgatója. A vállalat ígérete szerint az 5 hüvelykes full HD kijelzőt a második félév során kezdi szállítani, de hogy milyen készülékekben mutatkozhat be elsőre, azt egyelőre nem tudni. Könnyen lehet, hogy a megjelenítő az LG Eclipse okostelefonban mutatkozik be a piacon, amelyről a vállalat azt állítja, a legerősebb lesz a piacon - a pletykált specifikációk között 2 gigabájt RAM és négymagos processzor szerepel.

Nem ez a legnagyobb pixelsűrűségű mobilos kijelző egyébként, a Toshiba tavaly ősszel bemutatott egy olyan 6 hüvelykes megjelenítőt, amely 2560x1600 pixel megjelenítésére képes, ennek pixelsűrűsége hüvelykenként 498. Az 1000:1 kontrasztarányú, 16,7 millió szín megjelenítésére képes, 176 fokos betekintési szögű kijelzőt azóta se láttuk egyetlen készülékben sem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról