Szerző: Koi Tamás

2010. március 19. 13:43

A politikai pártoknak is tilos a spamküldés

Az országgyűlési választások közeledtével aktuális problémává válhat a kéretlen levelek küldése azon politikai pártok és szervezetek részéről, melyek érdekeltek a minél jobb szereplésben.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) március elején közzétett tájékoztatójában felhívja a figyelmet arra, hogy ezekre a szervezetekre is vonatkoznak az elektronikus hirdetések küldésére vonatkozó rendelkezések, vagyis a pártok - akárcsak a vállalkozások, vállalatok - sem küldhetnek elektronikus úton kampányanyagot olyan e-mail fiókba, vagy telefonszámra (SMS-ként), vagy faxszámra, amelynek a tulajdonosa előzetesen nem járult ehhez hozzá kifejezetten.

A hatóság honlapján szereplő információk szerint az ilyen jellegű hirdetésekre is az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001-es, és a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008-as törvény speciális rendelkezései az irányadók.

Ezen rendelkezések alapján a tulajdonos hozzájárulásának kötelező tartalmi eleme a címzett (választópolgár) neve, a címzett azon személyes adatai, melyek kezeléséhez hozzájárult (például az elektronikus levelezési cím, telefonszám, amelyre részére hirdetés küldhető), valamint az hogy hozzájárulását előzetes tájékoztatás után, önkéntesen adta meg. Így az Internetről, vagy bármely más - egyébként nyilvános - forrásból megszerezhető elektronikus levélcímek kampánycélú felhasználása természetes személyek címei vonatkozásában tilos - hívja fel a figyelmet az NHH.

A politikai pártoknak emellett lehetőséget kell biztosítaniuk arra is, hogy a címzett a korábban tett hozzájáruló nyilatkozatot bármikor és indoklás nélkül visszavonhassa, mind postai, mind elektronikus úton. Amennyiben a választópolgár úgy érzi, hogy a politikai szervezet visszaélést vagy jogsértést követett el a személyes adatok kezelését illetően, panaszával az NHH Hivatalához fordulhat. A szervezet szóvivője a HWSW kérdésére elmondta, érkeztek már bejelentések az NHH-hoz, de minimális számban - ezeket hivatalból vizsgálja a hatóság.

A hatóság ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy ha a politikai hirdetés tartalmát véli valaki jogellenesnek, akkor azzal nem az NHH-hoz, hanem az illetékes választási bizottságoz kell fordulnia.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról