Szerző: Koi Tamás

2010. március 16. 09:52

Itt a végleges Opera Mini 5 és Opera Mobile

Hosszú tesztidőszak után ma elérhetővé vált az egyik legkedveltebb mobil böngészőnek, az Opera Mininek a legújabb verziója. Az Opera Mobile-t is frissítették a fejlesztők.

A mobiltelefonos böngészők piacán ma már több mint ötvenmillió aktív felhasználói táborral rendelkező Opera Mini 5 nagyjából féléves publikus tesztelés után jelent meg a legtöbb mobiltelefon-platformra. Az előző, lassan másfél éve elkészült Opera Mini 4.2-höz képest jelentős újdonságokat tartogat a program, legalábbis ami a kezelőfelületet illeti - az alapok maradtak ugyanazok: az Opera Mini nevéhez hűen továbbra is egy kompakt, sávszélesség-takarékos mobil böngésző.

A Java alapokra építkező alkalmazás a hagyományos értelemben véve nem is tekinthető böngészőnek, a proxyalapú rendszerben csupán a megjelenítőablak szerepét tölti be, az oldalakat valójában az Opera szerverei előre renderelik. Az így összeállított weboldal-képet a rendszer tömörítve küldi át a mobiltelefonos kliensnek, ebből adódik a jelentős, olykor a 80 százalékot is elérő sávszélesség-megtakarítás.

Az Opera Mini proxyalapú technológiáját az idők során a cég PC-s böngészőjébe és a teljes értékű mobil böngészőként funkcionáló Opera Mobile-ba is átültették (ez lett az Opera Turbo). Az Opera Mini 5 az alapvetően régi alapokon túl teljesen megújult, a már említett PC-s Operától megörökölt kezelőfelületet kapott, így megjelent többek közt a Speed Dial funkció, vagy a böngészőfülek kezelése, illetve a jelszókezelő.

Az univerzális futtatókörnyezet ellenére az Opera Mini 5 egyelőre nem érhető el minden platformra, így az általános verzió mellett natív kliens csak BlackBerry okostelefonokra készült mostanáig, a pár hónapja beharangozott natív iPhone- és Android-változatra még várni kell (előbbiből próbaváltozat sem érhető el, jóllehet a barcelonai Mobile World Congressen már gyakorlatilag egy kész kódot demóztak a HWSW-nek).

A fejlesztők nemrég jelentették be, hogy az Opera Mini 5-ből egy natív, Windows Mobile-ra készült verzió is lesz, egyelőre azonban ez sem készült el. A Windows Mobile okostelefonokat használók ettől függetlenül nem maradnak új Opera nélkül, számukra (akárcsak a Symbian S60-alapú készülékekeket használók számára) mától elérhető az Opera Mobile 10 végleges változata.

Az Opera Mini 5, illetve az Opera Mobile 10 megfelelő változata letölthető mobiltelefonról, a m.opera.com/ weboldalról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról