Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 23. 12:50

Félmilliárd Windows 8-usert vár 2013 végére Steve Ballmer

A Microsoft elnök-vezérigazgatója szerint 2013 végéig 500 millió példány fogy majd a Windows 8-ból és Windows 8-as PC-ből. A terv igencsak nagyszabásúnak tűnik, a Windows 7-nek majdnem másfél év kellett 350 millió eladott példányhoz.

A Windows 8-nak még hivatalos megjelenési időpontja sincs (pletykák októberről szólnak), de a Microsoft elnök-vezérigazgatója már konkrét értékesítési célkitűzéseket is nyilvánosságra hozott. Steve Ballmer a Seoul Digital Forumon arról beszélt, 2013 végéig 500 millió eladott példánnyal számol a cég. "A Windows 8 a legfontosabb termék, amin valaha dolgoztunk" - mondta Ballmer. "Bizonyos értelemben a Windows újjászületése van a küszöbön."

Az 500 millió felhasználó élérése nem lesz egyszerű feladat - a Windows 7-nek másfél év alatt 350 millió eladott példányig sikerült jutnia. Az IDC márciusban publikált erőejelzése szerint 2011-ben világszerte mintegy 353 millió PC fogyott, idén 371 milliót vár. jövőre pedig 406 milliót. Ha a Windows 8 az idei utolsó negyedévben kapható lesz és minden PC-t azzal adnak el, Ballmer terve akkor sem biztos hogy teljesül - a vállalatok szinte biztosan jó ideig kitartanak a Windows 7 mellett. Az 500 millió példány eladásához a Windows RT-nek is be kell segítenie, vagyis a Microsoftnak a tabletpiacon is mérhető jelenlétet kell kialakítania minél hamarabb.

PC-eladások a közeljövőben (forrás: IDC)

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Feltehetően nem lesz olyan ismert vagy kevéssé ismert PC-gyártó, aki ne árulna majd windowsos tabletet, így a vásárlók számos különféle formájú, teljesítményű és árú modell közül választhatnak. Ez azonban még nem lesz elég a sikerhez: szükségesek jó alkalmazások is, amit a széles körű fejlesztői támogatottság hozhat meg. A Windows 8-as tabletek vállalati elterjedését segítheti, ha a Microsoft elkészíti az Office (és esetleg más üzleti alkalmazások) érintésre optimalizált változatát - egy billentyűzettel kiegészíthető "convertible" tablet hasznos eszköz lehet azoknak a vállalati alkalmazottaknak, akiknek fontos a mobilitás.

Ezek azonban távolról sem garantálják a Windows 8 tabletpiaci sikerét: az iOS-hez és Androidhoz képest összeszedett 2-3 éves lemaradást leküzdeni nem lesz egyszerű feladat, Redmondnak számos olyan tényezővel kell szembenéznie, amelyek ellene szólnak. Mire a Windows RT-s tabletek az ősszel piacra kerülnek, az iOS és az Android már sokadik generációjuknál tartó szoftverek lesznek, több tízmilliós installált bázissal és sok százezer különféle letölthető alkalmazással, valamint változatos készülékkínálattal.

Az új operációs rendszerből június első hetében jelenik meg a kiadásra jelölt verzió (Release Preview). A Windows 7 fejlesztési üteméből kiindulva a végleges változat premierje október közepén lesz a HWSW tippje szerint.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.