Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Politikai feszültséget okoz Európában a hamisítás elleni egyezmény

Koi Tamás, 2010. március 12. 13:21
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Komoly politikai feszültséget okoznak az európai csúcspolitikában a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodásról (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, vagyis ACTA) szóló tárgyalások.

hirdetés

Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén elfogadta azt a beadványt, mely az Európai Bizottság szerepvállalását kifogásolja az ACTA-tárgyalások kapcsán. A hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás évek óta terítéken van az Unió döntéshozatali rendszerében, az Európai Parlament képviselőinek nagy többsége szerint azonban az Európai Bizottság nem tájékoztatja a képviselőket a nemzetközi tárgyalás menetéről és eredményeiről, noha erre a tavaly decemberben hatályba lépett Lisszaboni Szerződés egyértelműen kötelezi.

Az Európai Parlament a beadványban többek közt kifogásolta, hogy az ACTA-tárgyalások folyamata nélkülözi az átláthatóságot, valamint felszólította a bizottságot, hogy ezt a helyzetet feloldva adjon a képviselőknek bepillantást a tárgyalások jegyzőkönyveibe. A kereskedelmi megállapodással kapcsolatos tárgyalások jelenleg zárt ajtók mögött zajlanak több ország (köztük az Egyesült Államok, Ausztrália, Mexikó, Dél-Korea és az Egyesült Arab Emirátusok) részvételével. Az uniós országokat az Európai Bizottság illetékesei képviselik a tárgyalásokon.

A hamisítás elleni kereskedelmi egyezményben foglaltak nyilvános alakítása az Unió számára különösen fontos, mivel az egyezmény bizonyos pontokon szembemegy a tavaly elfogadott távközlési reformmal. Az Európai Parlament így többek közt kizárja, hogy a szerzői jogok megsértésével vádolt internetezők internethozzáférését bírói engedély nélkül korlátozni lehessen, valamint azt szorgalmazza, hogy a digitális környezetben a szerzői jogokra vonatkozó végrehajtási eljárások teljes mértékben megfeleljenek a közösségi vívmányoknak.

Ennek részeként a Parlament kéri, hogy az EU határain ne végezzenek motozást, és kéri minden olyan záradék teljes körű tisztázását, amely hordozható számítógépek, mobiltelefonok, MP3-lejátszók és más adattároló eszközök indokolás nélküli átkutatását és elkobzását teszi lehetővé a határőrizeti és vámhatóságok által.

Az Európai Parlament szokatlanul éles hangú beadványában előrevetítette, hogy ha a Bizottság nem veszi figyelembe a képviselők kérését, a testület leszavazza az egyezményt, valamint az Európai Bírósághoz fordul. A 663/13 arányban megszavazott beadványt elsők közt üdvözölte, és komoly sikerként értékelte Christian Engström, a Svéd Kalózpárt képviselője.

Az ACTA-tárgyalások április 12-én folytatódnak Új-Zélandon.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!