Szerző: Koi Tamás

2010. március 12. 10:10

Androidos telefonokra is letölthető az Opera Mini

A hét eleje óta a Google Android operációs rendszerét futtató okostelefonok tulajdonosai is használhatják az Opera Mini mobilos webböngésző legújabb, 5-ös verzióját, pontosabban annak bétaváltozatát.

Az Opera Mini 5 bétája az androidos port esetében is pontosan ugyanazokkal a funkciókkal rendelkezik, mint a többi platformon. A kliens legnagyobb előnye elsősorban a proxyalapú oldalletöltésekben rejlik: a program nem maga rendereli a weboldalak képét a letöltött komponensekből, hanem az Opera webszerverein eltárolt változatot tölti le.

A norvég fejlesztők szerint ezzel jelentős mennyiségű sávszélesség spórolható mobilos böngészés közben, a rendszer ugyanis tömörített adatokat küld át a készülékre, így a forgalomkorlátos mobilnet-csomagokkal hatékonyabban használható ki a rendelkezésre álló keret, valamint olyan területeken is megfelelő sebességgel böngészhetők a weboldalak, ahol csak GPRS, vagy EDGE-vétel van.

Az Opera Software február elején jelentette be, hogy Android és iPhone platformra is elkészül az Opera Mini 5, a cég a barcelonai Mobile World Congress alkalmával mindkét rendszerben demózta a böngészőt, jóllehet iPhone-ra egyelőre továbbra sincs kipróbálható verzió. Az Opera illetékese a kiállításon a HWSW-nek úgy nyilatkozott, hogy a cégnél nem látják a veszélyét annak, hogy a böngésző terjesztését végül az Apple megvétózza, bár az elképzelhető, hogy a bétaváltozatok nem jelenhetnek az App Store-ban.

Az Opera Mini jelenleg a 4.2-es verziónál tart, ez a kiadás azonban még 2008-ban jelent meg. A program kurrens, 5-ös változatának publikus tesztelése tavaly ősszel kezdődött, a végleges változat megjelenéséről egyelőre nincs konkrét információ. Az Opera Mini 5 második bétája Android-platformra elérhető a http://www.opera.com/mini/next/ oldalról, vagy az Android Marketről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról