Szerző: Koi Tamás

2010. március 10. 11:13

Jön a Samsung első e-könyvolvasója

Megjelent a Samsung kínálatának első elektronikus könyvolvasója. Az egyszerűen csak eReadernek nevezett készülék több olyan funkciót is kínál, amit a vetélytársak nem, ráadásul nem is tartozik a legdrágábbak közé.

A koreai gyártó az idei Consumer Electronic Show keretén belül mutatta be első e-bookjának prototípusát. A cég egy tengerentúli bemutatón most árult el részletesebb információkat a készülékről, már ami a technikai részleteket és a tartalomterjesztési modellt illeti. A heteken belül piacra kerülő eReader leginkább az Amazon Kindle ellenfele lehet - az eszköz bizonyos tekintetben fejlettebb, bizonyos téren azonban kevesebb funkciót tartalmaz, mint az Amazon megoldása.

A Samsung eReader a legtöbb piacon lévő könyvolvasóval ellentétben érintőkijelzőt használ, melyet többek közt a mellékelt stylusszal is lehet vezérelni. Ezzel a 6 hüvelykes, 600x800 pixeles felbontású kijelzőn jegyzetelni is lehet, valamint akár alá is húzhatók a könyvek szövegrészletei. A szövegrészletekhez hangjegyzet is társítható, az eReader emellett hangoskönyvként is funkcionál, amennyiben az adott könyv formátuma támogatja ezt a funkciót.

\"\"

Az elektronikus könyvolvasó a szokásos szövegformátumokat jeleníti meg, emellett JPEG és BMP képeket is kirajzol a monokróm kijelzőre. Az eReader formátumát tekintve is speciális, így a vezérlőpanel becsúsztatható a kijelző alá, ha éppen nincs rá szükség. A Samsung készüléke 2 gigabájtos háttértárral rendelkezik, a memória kapacitását ráadásul SD-kártyákkal tovább lehet bővíteni.

A Samsung több ázsiai versenytársával ellentétben nem pusztán egy ütőképes hardvert kíván versenybe küldeni az e-book piacon, hanem tartalomszolgáltatási modellt is létrehozott az eReaderhez. Az elektronikus könyv vásárlói a Barnes & Noble kiadó választékából csemegézhetnek, a könyveket pedig WLAN-kapcsolaton keresztül tölthetik le az eszközre.

Az eReader fogyasztói ára 299 dollár lesz a tengerentúlon, európai árakat egyelőre nem közölt a gyártó.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról