Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Másodpercenként majdnem 600 tweet születik

Dojcsák Dániel, 2010. március 08. 08:35
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Három évvel ezelőtt még senki nem gondolta volna, hogy a minimalista kommunikációs platform, a Twitter valóban népszerű lesz, s a felhasználók így ráharapnak a rövid üzenetekre. Tegnap a tweetek száma átlépte a 10 milliárdos határt.

2007-ben a felhasználók napi 5000 üzenetet küldtek ki a digitális éterbe, 2008-ban már napi 300 ezer csirip született. Az igazi robbanás 2009-ben történt, amikor is már napi 2,5 milliószor csiripeltek a felhasználók, mostanra pedig már napi 50 milliónál tartunk, ami másodpercenként körülbelül 600 üzenet. Ezzel az eredménnyel a Twitter már bőven megelőzi a MySpace üzenetforgalmát is, illetve megközelíti a Facebookot is, ahová naponta 60 millió státusfrissítés kerül ki, igaz ehhez illene még hozzászámolni a fotó-, link-, esemény- és egyéb megosztásokat, illetve az egyes elemekhez születő kommenteket is, amikkel együtt a Facebook nagyságrenddel előzné meg a Twittert, vagy bármilyen más szolgáltatást.

Bent a nagyok között

Ugyanígy elmarad a Twitter a YouTube-tól is, hiszen a világ legnagyobb videómegosztóján naponta körülbelül 1 milliárdszor indítanak el videót. Ennek ellenére a Twitter dinamikus növekedése megdöbbentőnek számít. Az egymilliárd tweetet 2008 novemberében érte el a szolgáltatás, 2009 novemberében már az 5 milliárdos mérföldkövet hagyta maga mögött, tegnap pedig sikerült áttörni a 10 milliárdos határt is. Aki folyamatosan szeretné követni a számok alakulását, annak a Gigatweet szolgáltatást érdemes gyakran meglátogatni, igaz a jelenlegi felhajtás miatt egy időre kikapcsolták a számlálót, de ahogy a 10 milliárd miatti izgalomnak vége, bizonyára újra elérhető lesz.

A 10 milliárdodik üzenet egyébként egy védett felhasználóé volt, tehát csak a követői láthatják, hogy mi volt az pontosan, de a 9.999.999.999-es sorszámú és a 10.000.000.001-es tweet megtekinthető. Ha valaki az ID-k alapján kétségbe vonná a hírt, az ne felejtse el belekalkulálni, hogy több alkalommal hozzá kellett nyúlni a csiripek számozásához. 2009 közepén például azért, mert a 32 biten ábrázolt sorszám kevésnek bizonyult, s a 2,147,483,647-ik sorszám után a külső API-t használó szolgáltatók számlálói hirtelen negatívba fordultak volna, káoszt okozva. Mivel a problémát a kezdetektől tudták a fejlesztők, ezért ebből sosem lett gond, a külső fejlesztőknek kellett kicsit módosítani rendszeren.

Helyi eredmények

A Twitter életében is fontos mérföldkő átlépésével körülbelül egy időben a nemrég indult HWSW hivatalos Twitter-csatorna is átlépett egy, a fentinél sokkal szerényebb határt, a 100 követőt és a 200 üzenetet. Az érdekes háttérinformációkkal, linkekkel és gondolatokkal kecsegtető @hwsw profil eléréséhez klikk ide.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.