Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 10. 15:45

Történelmének legnagyobb veszteségét szenvedte el a Sony

Az 1946-os alapítása óta nem volt akkora a Sony vesztesége mint a most lezárt pénzügyi évben. Az elektronikai vállalat 457 milliárd jen, vagyis mintegy 5,7 milliárd dollár mínuszt volt kénytelen elkönyvelni, ebből 3,2 milliárd dollár esett a legutóbbi, január és március közötti negyedévre.

A most lezárt negyedévben mindössze 1,6 százalékos bevételnövekedést tudott kiizzadni a Sony, forgalma 1600 milliárd jenre, azaz közel 20 milliárd dollárra dagadt - az éves forgalom azonban 10 százalékkal 81 milliárd dollárra esett, ahogy az összes vezető terméke iránt visszaesett a kereslet. A japán vállalat kétségbeejtő helyzetén nem segített az év eleji természeti katasztrófa, valamint a jen folyamatos erősödése sem.

A negyedik negyedév legrosszabb teljesítményét a konzumelektronikai részleg mutatta fel, ahol a forgalom 16 százalékkal 328 milliárd jenre esett vissza éves összehasonlításban - ennek nagyját az árfolyamhatás tette ki. A divízió vesztesége tovább mélyült, a tavalyi 82 milliárd után 116 milliárd jen volt a hiány.  A visszaesés a divízió összes termékén érezhető, tévéből 4,5 millió helyett csak 3,7 fogyott, digitális fényképezőből 4,3 helyett 3,6 millió. A játékkonzolok forgalma is nagyott esett, egy éve még 2,1 millió PlayStation 3 fogyott, PSP-ből 1,7 millió, PS2-ből 1,2 millió ment el, most rendre 1,9 milló, 900 ezer és 600 ezer. A játékprogramok eladásai 42 millióról 34 millióra estek vissza eközben.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

A Sony vezetése - szokás szerint - nagyon fogadkozik, hogy a most kezdődött pénzügyi évben minden másképp lesz. A vállalat abban bízik, hogy a tavalyi természeti katasztrófáknak (árvíz, földrengés) a hatásait már nem fogja érezni, a nyári sportesemények (labdarúgó EB, olimpia) meghúzzák a tévéeladásait, valamint a tabletek és okostelefonok ránt is erős lesz a kereslet. A Sony Ericssont az év elején bekebelező cég idén 33,3 millió okostelefon eladásával számol, ami másfélszer annyi mint amennyit a svéd partnerével együtt tavaly értékesíteni tudott.

A professzionális elektronikai részleg (amely például stúdiófelszereléseket gyárt) 1,1 százalékkal tudta növelni bevételét a most lezárt negyedévben, amely így 326 milliárd jent tett ki, a divízió üzemi eredménye pedig nyereségbe fordult, 21,9 milliárd jenes mínusz helyett már 4,6 milliárdos pluszt mutatott a mérleg. A Sony Music forgalma 3,2 százalékkal csökkent, a Sony Picturesé viszont 5,4 százalékkal emelkedett - a cég sokat vár az új Pókembertől, a James Bond sorozat "Skyfall" című új részétől, valamint a Men in Black 3-tól, amelyek az év során kerülnek a mozikba.

A 2000-es évek első évtizedét átalvó vállalat áprilisban vezetőváltáson esett át és nagyszabású átszervezést is bejelentett. Hirai Kaz, a PlayStation-részleg éléről a vállalat élére kinevezett elnök-vezérigazgató 10 ezer ember leépítéséről beszélt, valamint arról, hogy az átstrukturálás után a Sony végre nyereséges lesz - a cég jelképes, 354 millió dolláros üzemi eredményt vár a 2013 márciusában véget érő pénzügyi évben.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 03:46

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.