:

Szerző: Koi Tamás

2010. március 4. 15:15

Kipróbálható a következő Firefox motorja

A Mozilla fejlesztői weboldalán közzétették a következő Firefox tesztváltozatát. A program szerves része az új Gecko-motor, mely az pluginkezelés átdolgozása miatt stabilabbá teheti a böngészést.

A fejlesztőknek szánt oldalról elérhető, hangsúlyozottan csak a fejlesztői közösségnek szánt böngészőváltozat a Gecko-platform 1.9.3-as verziószámot viselő, korai tesztváltozatának kipróbálására ad lehetőséget. Az új böngészőmotor végleges változatban várhatóan a Firefox következő generációs, 4.0-s verziójában jelenik majd meg, miután a Mozilla nemrégiben úgy döntött, nem adja ki az eredetileg elképzelt formában a Firefox 3.7-es verzióját.

Az új motor a kurrens változatokban található Gecko 1.9.2-t váltja majd, és legfontosabb újdonsága a pluginek kezelésében keresendő. A fejlesztés alatt álló rendszer révén az operációs rendszer külön folyamatként kezeli egymástól a böngészőt, illetve a weboldalak által használt plugineket. Ez azt jelenti, hogy ha egy Flash-animációkat tartalmazó oldal miatt lefagy a plugin, nem rántja magával a böngészőt, vagyis a rendszer összességében stabilabb böngészést ígér a felhasználók számára, egyúttal többmagos processzorokon gördülékenyebb működést is eredményez.

A Mozilla csapata a 3.6-os verzió fejlesztéseiből tanulva döntött úgy, hogy a jövőben sokkal kisebb lépésekben, a biztonsági frissítésekkel egy ciklusban vezetné be az egyes új képességeket. Az első ilyen \"leválasztott\" képesség a bővítmények külön, dedikált folyamatba szervezése az új Gecko motor segítségével, így azok izoláltak futhatnak a Firefox többi részétől.

Egy másik projekt, az Electrolysis célja pedig, hogy a szoftver működését feldarabolja és párhuzamosítsa. Ezt a cég úgy képzeli el, hogy minden tartalmi fül egy-egy önálló folyamatban futna, és szintén egy függetlenben a szoftver kezelőfelülete. Ezzel lényegében egyetlen weboldal sem tudná magával rántani a szoftvert, és valószínűleg egy sokkal válaszképesebb Firefoxot eredményezne.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.