Szerző: Bodnár Ádám

2012. április 19. 11:17

Mobil eszközöket is kezel a Windows InTune

Bétába ért és tesztelhető a Windows InTune felügyeleti megoldás legfrissebb verziója. A legfontosabb újdonságot a mobil eszközök távoli kezelése jelenti.

A héten zajló Microsoft Management Summit 2012 alkalmából megkezdődött a Windows InTune távfelügyeleti megoldás új verziójának zárt bétatesztelése. A gyártó egy blogbejegyzésben és egy hosszabb dokumentumban részletezi az újdonságokat, a legnagyobb dobás egyértelműen a mobil eszközök menedzsmentje. Bár a vállalat ezt nem mondja ki, de feltehetően az InTune-t ajánlja majd a Windows RT-t futtató, tartományba nem léptethető tabletek távoli felügyeletére is.

A mobiltelefonok és esetenként tabletek ma már teljes jogú tagjai a vállalati IT-infrastruktúrának, és egyre nagyobb figyelmet kap a felügyeletük és védelmük, amelyet a PC-kéhez hasonlóan kell megszervezni annak figyelembe vételével, hogy ezek az eszközök folyamatosan "úton" vannak. A PC-ket egyébként is az interneten keresztül menedzselő InTune új verziójából már mobil eszközök is kezelhetők, a Microsoft a Windows Phone-t, az iOS-t (4.0 vagy újabb) és az Androidot (2.1 vagy újabb) támogatja, így a cég lehetővé teheti az alkalmazottai számára, hogy a nekik szimpatikus okostelefont, tabletet válasszák.

Mobil eszközök kezelése távolról

Az InTune újdonságait részletező dokumentum tanúsága szerint a cloudban működő szolgáltatás automatikusan képes felismerni és felügyeleti ernyője alá vonni a céges Exchange-szervert ActiveSync protokollon keresztül elérő mobil eszközöket. Ezt követően a készülékek ugyanúgy érhetők el az InTune adminiszrációs konzolján mint a PC-k. Mivel egy felhasználóhoz akár több PC és mobil eszköz is tartozhat, az InTune-ban megjelent a felhasználóalapú felügyelet. A felhasználókat csoportokba lehet rendezni és együtt kezelni, szabályrendszereket lehet létrehozni és érvényre juttatni - van Active Directory Domain Services integráció is, valamint a Microsoft tapasztalatainak felhasználásával született szabályrendszer-sablonokból ("policy template") lehet válogatni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A központi felügyeleti megoldás segítségével biztonságosabbá lehet tenni a mobil eszközök használatát. A rendszergazdák beállíthatják, milyen típusú készülékekről érhetők el a vállalati adatok, akár szoftververzióra vonatkozó kikötéseket is tehetnek. Ki lehet kényszeríteni a mobil eszközökön a kötelező jelszóhasználatot, a szükséges jelszó hosszát és erősségére vonatkozó szabályokat is fel lehet állítani.

Az InTune-ban újdonság egy önkiszolgáló portál, ahol a felhasználók elérhetik a számukra "kirendelt" alkalmazásokat. Ez ugyanúgy igaz a PC-s és mobilos kliensekre, vagyis egy szervezet beállíthatha, hogy okostelefon- és tablethasználó dolgozói a vállalati portálról telepíthessenek a feladataikhoz szükséges üzleti alkalmazásokat. További lehetőség az eszközszintű adattitkosítás kikényszerítése, hogy a készülék elvesztése, eltulajdonítása esetén is biztonságban legyenek a rajta tárolt információk, baj esetén pedig távolról letiltható és törölhető is egy okostelefon vagy tablet. Az InTune segítségével korlátozni lehet a mobilos böngésző használatát, le lehet tiltani a kamerát, valamint az e-mail csatolmányok letöltését is.

Emellett további kisebb újdonságok is érkeznek az InTune-ba, a frissítések letöltésénél okosabban bánik a hálózati sávszélességgel az agent: a Background Intelligent Transfer Service révén a letöltések kevéssé terhelik a hálózatot, az egymáshoz közeli gépek pedig képesek megosztani azokat, hasonlóan a Windows 7 és Server 2008 R2 BranchCache megoldásához. Aprólékosabban beállíthatók a figyelmeztetések, az egyes eseményekhez fontossági szint rendelhető, valamint az InTune képes automatikusan eltávolítani magát, ha egy PC-t kiveszünk a felügyeleti körből.

Lehet jelentkezni

A zárt bétára ezen a weboldalon lehet jelentkezni, a tesztelők legfeljebb 10 PC-n próbálhatják ki a szolgáltatást, amelyeken Windows XP SP3 vagy újabb operációs rendszernek kell futnia. A Windows 8 Consumer Preview egyelőre nem támogatott és a Microsoft szerint a Windows 8 egészen addig nem is lesz, amíg a szoftver végleges változata nem jelenik meg. Egyelőre nem tudni, mikor frissül a Windows InTune: a szolgáltatás tavaly márciusban rajtolt és októberben kapta meg az első nagyobb frissítést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról