Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Okosodik a Google Wave

Dojcsák Dániel, 2010. március 03. 12:09
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Google Wave, a tavaly nagy port kavart, azóta kissé elfeledett kommunikációs platform megpróbálja visszahozni magát a köztudatba. A készítők legalábbis ezt várják a hamarosan megjelenő második generációs robot API-tól.

Akik esetleg már elfelejtették volna, a külső fejlesztők kétféle kiegészítőt hozhatnak létre a Wave-hez, gadgeteket és robotokat. Az előbbi egy apró alkalmazás, ami multimédiás tartalmak beillesztését, webes szolgáltatások integrálását és egyéb funkciók hozzáadását végzi a Wave-en belül futva. Az utóbbi, a robot teljes értékű résztvevőként csatlakozhat egy Wave-be, s a programozástól függően automatikusan végezhet el bizonyos szerkesztési tevékenységeket a többiek által létrehozott tartalomban. A fejlesztők beprogramozhatják robotjaikat szinte bármire, legyen szó fordításról, káromkodások kiszűréséről, vagy akár Twitter-üzenetek behúzásáról.

Az első generációs robotok megszületése már elegendő volt ahhoz, hogy felkeltse a világ figyelmét, de sajnos működés közben már nem mindig voltak olyan tökéletesek. Az új API a lehetőségeket elsősorban azzal bővíti, hogy a jövőben a kiegészítők anélkül tudnak majd információkat küldeni a Wave-be, hogy azt bármilyen felhasználói interakció megelőzné. Például ki lehet automatikusan egészíteni egy adott beszélgetést időjárási vagy tőzsdei információkkal, vagy Twitter-üzenetekkel, de ez esetben már relevancia alapokon.

Ezen felül a robotok képessége az adatok összegyűjtésére, szűrésére, kiválasztására is fejődik. Könnyebben használhatóak majd arra is, hogy egész eseménysorozatokat kövessenek, s az esetleges hibákat, anomáliákat jelentsék, például akkor, ha valami megakadályozza őket abban, hogy végrehajtsák az utasításaikat.

Habár a Google Wave platform a kezdeti felhajtás után legtöbbek számára döglöttnek tűnik, de a lehetőségek fejlődése odacsalhat fejlesztőket, akik valamilyen specifikus feladatra keresnek teret a megoldáshoz. Ez pedig hosszú távon akár meg is mentheti a kihalástól a Wave-et, amit anno úgy aposztrofáltunk, mint a kommunikációs forradalom zászlóvivőjét. Ha valaha sikerre viszi ez a megoldás, akkor azt bizonyára az ilyen fejlesztéseknek köszönheti majd a rendszer. Ha sikerre viszi. Ha lesznek még ilyen előrelépések.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.