:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. március 2. 18:14

Jobban vigyáz a személyes adatokra az új Chrome

A Google ma újra verziószámot növelt a Chrome böngészőjén, immár a 4.1-es változatot tölthetik le azok, akik a béta csatornát választják. Két fontos újdonságra érdemes figyelni, a személyes adatok nagyobb kontrolljára és a beépített fordítási funkcióra.

Azok számára, akik a Google Chrome három verziója közül a középsőt, azaz a már stabilnak mondható, de még nem végleges bétát választják, mától elérhető a 4.1-es verzió, amivel az eddiginél több lehetőség nyílik a személyes adatok áramlását befolyásolni. Többek közt lehetséges a cookie-k, képek, JavaScriptek, felugró ablakok és beépülő modulok szabályozása, akár weboldalankénti részletességgel is.

Van mit követni

A Firefox felhasználóknak a NoScript kiegészítőből már ismerős az a módszer, amikor alapesetben minden JavaScript futtatása tiltott, s a kódok csak felhasználói engedéllyel indulnak el, ami kiadható eseti jelleggel vagy egy domainre minden alkalomra. Ugyanez a megoldás köszön most vissza a Google Chrome bétából is, azzal a kiegészítéssel, hogy itt nem kizárólag a JavaScriptek betöltődése, hanem a többi elemtípus is egyedileg megzabolázható. Minden domainhez beállítható külön-külön, hogy engedélyezve vagy blokkolva legyenek a cookie-k, scriptek és egyebek, vagy  minden alkalommal kérdezzen rá a böngésző, hogy szeretnénk-e megjeleníteni, lefuttatni, betölteni ezeket.

Habár az inkognitó (másképp pornó) mód eddig is lehetővé tette, hogy a felhasználók a kényesebb oldalak felé semmilyen adatot ne kommunikáljanak önkéntelenül, illetve az egyes webszájtok látogatása ne hagyjon nyomot a gépen, az új változatban még kifinomultabb módon lehet állítgatni ezeket. Sőt, mostantól az Adobe Flash által tárolt beállítások és adatok is külön megtekinthetőek a Chrome felületén, ami kényelmesebbé teszi a tudatos felhasználók életét.

Szolgáltatások terén a Google Translate integrálása jelent újdonságot, ami a kiegészítők révén már eddig is elérhető volt, igaz egy kicsit nehézkes, idegesítő módon. (A kiegészítő folyton egy előugró sávban ajánlgatta a különböző nyelvű fordításokat, ami miatt a legtöbben gyorsan ki is kapcsolták azt). A beépített változat szerencsére már nem szenved ilyen apró hibáktól sem, bár magyar nyelven továbbra is csak törve beszél a Google Translate.

A 4.1-es frissítés kizárólag a Windows-on futó változatot érinti, viszont az ígéretek szerint pár hét múlva a végleges változatban is megjelennek ezek az újítások, így a Mac OS X felhasználókhoz, illetve a stabil verziót használókhoz is hamar eljuthatnak a fent felsoroltak.Az új Chrome 4.1 beta letölthető innen.

Jön fel a Chrome, mint a talajvíz

Időközben a Google Chrome további híveket szerzett magának, a NetApplications mérései alapján ugyanis egy hónap alatt 0,4 százalékpontot javult a részesedése a teljes böngészőpiacon, így februárban már 5,6 százalékon állt, miközben az Internet Explorer 62,1-ről fél százalékpontot esve 61,6-ra rontotta helyzetét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.