Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Jöhetnek a gyorsabb netbookok

Bodnár Ádám, 2010. március 01. 09:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Intel bejelentette eddigi legnagyobb teljesítményű processzorát netbookok számára. Az Atom N470 elődjénél 10 százalékkal magasabb órajelen működik. A decemberben piacra dobott N450 máris nyugdíjba megy?

Az Intel csendben, mindenféle hírverés nélkül gyorsabb Atom processzort adott ki netbookok számára. Az N470 típusmegjelölést viselő chip 1,83 GHz-es órajelen üzemel, szemben az N450 1,66 GHz-ével. Mivel a platform többi része változatlan, a 10 százalékos órajelnövekedés valós felhasználási körülmények között mindössze 2-3 százalékos gyorsulást jelenthet.

Az Atom N470 a decemberben elrajtolt Pine Trail sorozatba illeszkedik, azaz szilíciumra integrált north bridge-et és Intel GMA3150 grafikus vezérlőt kapott. A processzor specifikációi is változatlanok maradtak, az N470 továbbra is egymagos, 512 kilobájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaz és támogatja két programszál párhuzamos végrehajtását. A chipre integrált memóriavezérlő egycsatornás és DDR2-667 szabványú modulokkal boldogul.

A minimálisan megnövelt órajel aligha fogja a teljesítménytesztek élére repíteni az N470-re épülő netbookokat, azonban a chip megjelenése végre mozgásteret enged a gyártók számára, hogy netbookjaikat többféle processzorral szereljék és ezáltal szélesítsék kínálatukat. Ez azonban csak egy ideig lesz így, az Intel árlistájából ugyanis az N470 megjelenésével eltűnt az N450 és disztribútoroknál sem rendelhető, vagyis a rendelkezésre álló információk arra engednek következtetni, hogy az Atom N470 nem az N450 mellé érkezik, hanem helyette.

Az Intel bejelentése szerint az új chipre épülő netbookok nagyon hamar a boltok polcain lehetnek, sok gyártó már a januári CES-en kiállította N470-alapú modelljeit

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.