Szerző: Koi Tamás

2010. február 25. 11:11

Hálózaton keresztül közvetít az Elgato tévétunere

Ismét egyedi újdonsággal lépett piacra a számítógépes tévévevők és tévés szoftverek fejlesztésére és gyártására szakosodott Elgato.

A német-amerikai cég, mely többek közt a világ legkisebb tévétunerével büszkélkedhet, most egy olyan tunert dobott piacra, mely broadcast minőségben képes az otthoni hálózatba kötött számítógépekre továbbítani a digitális adásokat. A gyártó szerint ezzel a megoldással feloldható a tunerek PC-hez kötöttsége, így a vevőberendezés az antennaaljzat közelébe, vagy a lakás azon pontjára helyezhető, ahol jók a vételi viszonyok.

A kizárólag földi sugárzású digitális tévéadás (DVB-T) vételére alkalmas EyeTV Netstream DTT  egyszerre két gépre is tud jelet továbbítani, valamint a routertől függően támogatja a vezeték nélküli streamet is, igaz, a HD-adásokhoz stabil, nagy sávszélességű kapcsolat szűkséges, ami a WLAN sugárzási rádiuszt jelentősen behatárolja.

\"\"

Az EyeTV Netstream DTT lényegében nem más, mint egy közös dobozba épített dual DVB-T tuner és egy hálózati interfész: a készüléket ennek megfelelően mindössze egy antennabemenettel és egy Ethernet-csatlakozóval látta el a gyártó. A hálózati tuner böngészőn keresztül paraméterezhető, így a böngészőablakban végezhető el többek közt a csatornakeresés is. A tuner UPnP-kompatibilis, az adások megtekintéséhez így bármilyen UPnP-kompatibilis eszköz vagy szoftver (például a Windows Media Center, vagy a Windows Media Player) használható, a cég ettől függetlenül két programot is ad az EyeTV Netstream DTT-hez (a Macintosh platformra írt EyeTV 3 saját fejlesztés, míg a PC-s szoftver a TerraTectől származik).

Az Elgato hálózati tunere MPEG-2 és MPEG-4 adások vételére egyaránt alkalmas a 48-860 MHz-es VHF/UHF frekvenciasávban, a 16, 64 QAM és QPSK modulációt támogatja 6, 7 és 8 MHz-es frekvencialépésekkel. Ez azt jelenti, hogy a tuner elméletileg a magyarországi DVB-T csatornák vételére is képes. A szerényebb képességű PC-k tulajdonosai számára rossz hír, hogy a tuner  legalább 2 GHz-es órajelen ketyegő processzort igényel.

Az Elgato EyeTV Netstream DTT hálózati tuner fogyasztói ára 250 euró, vagyis napi árfolyamon számolva nagyjából 68 ezer forint.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról