Szerző: Bizó Dániel

2010. február 22. 13:28

Folyamatban a JRockit és a HotSpot JVM-ek egyesítése

A Sun felvásárlásának eredményeként az Oracle kettő konkuráló Java virtuális gép technológiával rendelkezik, ami felveti a kérdést, hogy melyik nyer nagyobb teret. Az Oracle-Sun egyik fejlesztési vezetője múlt héten megerősítette, hogy megpróbálják egyesíteni a két vonalat, kombinálva az előnyöket.

Miután az Európai Unió jóváhagyta a két vállalat egyesülését, az Oracle közölte, hogy a Sun HotSpot és az Oracke JRockIt virtuális gépek egyetlen JVM technológiába olvadnak majd össze hosszú távon, megtartva mindkét termék előnyös tulajdonságait. Egy múlt heti videointerjúban Mark Reinhold, a Sun Java-fejlesztésekért felelős vezető mérnöke megerősítette, hogy a két csapat mérnökei vizsgálják, hogyan lehetne valóban egyesíteni a két technológiát.

Az Oracle a múltban bizonyította, hogy egy-egy felvásárlást követően nem okoz számára gondot a stratégiailag vagy műszakilag alárendelt termék megszüntetése. A JRockithez az Oracle 2008-ban jutott hozzá a BEA felvásárlásával, amely az iparág legnagyobb teljesítményűnek tartott JVM-e, lepipálva a Javát kifejlesztő Sun saját megoldását is, így felmerül a kérdés, hogy minek támogatna két párhuzamos JVM-vonalat a jövőben, és nem próbálja-e arra kényszeríteni az ügyfeleket, hogy migráljanak JRockitre, amely egyébként Solaris/SPARC platformokra is hozzáférhető.

[+] Mihez kezd együtt az Oracle és a Sun

Kétségtelen, hogy az iparágilag elfogadott szerveroldali benchmarkok esetében, mint amilyen a Java-alapú értékesítési és disztirúbciós rendszer szimuláló SPECjbb2005 is, az x86-os gépeken a független mérések túlnyomó többségét JRockittel végzik, legyen szó windowsos vagy linuxos környezetről, és a HotSpot leginkább a Sun és a Fujitsu méréseinél bukkan fel, más szerverszállítóknál elvétve. Ha nem JRockit, x86-os platformon akkor is inkább az IBM JVM használata jellemző. Reinhold maga is bevallotta, hogy az elmúlt években a Sun is irigykedve figyelte a JRockit egyes képességeit, kiemelve a Mission Control teljesítménymonitorozó és profilozó eszközt.

A mérnök elmondása alapján az elmúlt hetek során rengeteg találkozón vett részt a cégen belül, amely a két JVM jövőjét tárgyalja, vagyis a kérdés élénken foglalkoztatja az Oracle-t, és egyelőre nincs végleges konklúzió. \"A terv kialakulóban van [...] nem egy egyszerű probléma, mindkettőből kiemelni a legjobb tulajdonságokat, és kitalálni a hosszútávú konvergenciatervet\" - fogalmazott a mérnök.

Hozzátette, hogy rövidtávon fontos a stabilitás, és nem fogják befejezni egyik JVM fejlesztését és terjesztését sem. \"Az ügyfelek produktív környezetben alkalmazzák mindkettőt, kihasználva a bennük meglévő specifikus jellemzőket. [...] Nem fogunk földrengést előidézni\". Hosszú távon azonban egyértelműen az a terv, hogy valamikor a jövőben egyesüljön a két vonal.

Hogy ez mikor történik meg, egyelőre nem tudni, de Reinhold szerint másfél-két éven belül elképzelhető egy egységes JVM megszületése. Reinhold példaként említett egy teoretikus JVM-et, amely a JRockit szemétgyűjtőjét és szerviz szolgáltatását alkalmazza a HotSpot futásidejű fordítójával rendelkezik, amely a mérnök szerint sokkal kifinomultabb. Reinhold szerint az elmúlt hónapok egyik legnagyobb érdekessége volt, hogy mennyire is különbözik a HotSpot és a JRockit felépítése.

A JRockit és HotSpot egyesítéséről 16:30 magasságában esik szó

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról