Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 23. 10:46

A mobiltelefon bizonyítja, milyen kiismerhető az ember

Sokan tartják magukat vagy ismerősüket impulzív, spontán személyiségnek, de amerikai kutatók a mobiltelefonos hálózatból származó névtelen adatok alapján bebizonyították, az emberek mozgása előre megjósolható, kiszámítható.

A magyar származású hálózatkutató, Barabási Albert-László és csapata a mobiltelefonos hálózatból származó adatok birtokában jutott arra a következtetésre, hogy az emberek holléte minden pillanatban 93 százalékos valószínűséggel előrejelezhető, és ez független életkortól, nemtől, vagy akár a lakóhelytől. \"Ha tudom valakiről hogy merre járt, 93 százalékos valószínűséggel meg tudom mondani róla, hol lesz később\" - írja a kutatás egyik szerzője, Nicholas Blumm. \"Ez önmagában még nem meglepő, vasárnap éjjel 1-kor például otthon vagyok, hétfőn reggel 10-kor pedig az irodában. A meglepő az, hogy ez mindenkire érvényes, vagyis a társadalmunkból nagyrészt hiányoznak az spontán egyedek.\"

Nincs igazán spontán ember

A mobiltelefon mindennapjaink részévé vált, ma már gyakorlatilag mindenki rendelkezik saját készülékkel, akár többel is. A mindig a zsebben vagy a táskában lapuló mobiltelefon nem csak a tulajdonos számára kényelmes és hasznos, hanem kutatók számára is. Mivel a szolgáltatók eltárolják az előfizetők helyzetét, ezért az adatok jól használhatók egy nagyobb embertömeg közlekedési, mozgási szokásainak vizsgálatára is.

A kutatók három hónapnyi adatot kaptak egy mobilszolgáltatótól, amely 10 millió felhasználó hollétét mutatta óránkénti bontásban 2007 áprilisa és júniusa között (természetesen személyes adatoknak nem jutottak a birtokába, de erre nem is volt szükség). A vizsgálatok kiderítették, hogy az esetek túlnyomó többségében könnyen megbecsülhető az emberek tartózkodási helye, és nem csak munkanapokon, amikor rendszerint ugyanazt az utat járja be mindenki az otthona és a munkahelye között, hanem hétvégenként is.

Persze vannak időszakok, amikor kevéssé lehet előre tudni valakiről hogy éppen merre jár, például kora este, amikor már végzett a munkával de még nem ért haza mert például elintéznivalója akadt, ugyanakkor munkaidőben vagy éppen éjszaka szinte biztosan a munkahelyén vagy otthonában található mindenki. Érdekesség, hogy az emberek mozgása hétvégén is ugyanúgy prognosztizálható mint hét közben, ami arra enged következtetni, hogy a napi rutint nem a munkatempó diktálja, hanem az emberi természet.

Mire jó ez az egész?

Bár a mozgás előrejelezhetőségének bizonyítása nem egyenértékű magával az előrejelzéssel, az eredmények mégis biztatóak. A kutatók szerint ugyanis ha az emberek mozgása ilyen valószínűséggel megbecsülhető, akkor szimulálható is. Ilyen szimuláció pedig nagyon sokat segíthet a hétköznapi életben, például a közlekedési infrastruktúra tervezésében, a várostervezésben, de akár betegségek, járványok terjedésének előrejelzésében is.

A mozgás előrejelezhetőségének nem csak tudományos, hanem akár kereskedelmi haszna is lehet. Ha előre tudni, hogy valaki mikor van otthon, mikor van a munkahelyén vagy éppen mikor indul vásárolni, és például a mobiltelefonjában eltárolt bevásárlólista alapján egy szoftver kiválogathatja számára az érdekes akciókat, leárazásokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról