Szerző: Koi Tamás

2010. február 18. 15:54

Kritikus hibákat javított a Mozilla a Firefoxban

Öt hibát javított a Firefox böngészőjének két korábbi verziójában a Mozilla. A 3.5-ös és a 3.0-s verzióhoz készült frissítés öt javítása közül három kapott kritikus besorolást.

A Firefox 3.5.8 és a Firefox 3.0.18-ban kijavított kritikus sebezhetőségek a böngésző Gecko kódnevű leképezőmotorját, a HTML parsert és a Web Worker scriptfunkciót érintik. A böngésző legújabb, 3.6-os, végleges verziójában a hibákat már a január 21-i megjelenés előtt kijavították, ezért ehhez a változathoz nem adott ki frissítést a Mozilla.

A fejlesztők biztonsági közleménye szerint a három kritius besorolású biztonságú rés alkalmas arra, hogy általa a hackerek rosszindulatú kódot juttassanak a felhasználó számítógépére. A mostani frissítéssel érkező két másik javítás közepes veszélyességi besorolást kapott. A Mozilla legutóbb január első napjaiban adott ki javítást a Firefox webböngészőhöz, akkor a program frissítőmotorját javították a fejlesztők.

A Firefox 3.0.18-as frissítése egyben jelzi, hogy a Mozilla a korábbi figyelmeztetése ellenére továbbra is kiad javításokat a böngésző 3.0-s verziójához, igaz, minden valószínűség szerint a mostani patch ténylegesen is az utolsók egyike lehetett. A NetApplications internetes forgalomelemző cég friss statisztikái szerint a Firefox-felhasználók valamivel több mint háromnegyede már váltott az új verzióra, a Firefox táborán belül azonban továbbra is jelentős azoknak a felhasználóknak az aránya, akik valamelyik régebbi változatot futtatják számítógépükön.

A Mozilla idén augusztusig ígér frissítéseket a 3.5-ös verzióhoz, a fejlesztők mindenkinek azt javasolják, térjen át mihamarabb a 3.6-os változat használatára. A Firefox 3.5.8 Windows, Linux és Macintosh platformra elérhető a cég letöltési oldaláról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról