:

Szerző: Bizó Dániel

2010. február 17. 11:48

Jelentős változások az ATI Catalyst driver életében

Az AMD nagyobb horderejű változásokat vezet be az ATI Radeon grafikus chipeket vezérlő Catalyst driverekben. Többek közt hamarosan megjelenik a 3D-megjelenítés képessége, a mobilchipek is bekerülnek a mainstream támogatásba.

Az AMD ma bemutatta az ATI Catalyst 10.2 kiadását. A vállalat továbbra is azt ígéri, havonta fog újabb és újabb Catalystokat megjelentetni, hogy folyamatosan fokozza a kártyáiból kinyert grafikus teljesítményt, csökkentse fogyasztásukat, és további képességekkel ruházza fel azokat. A 10.2 leginkább a CrossFire technika továbbfejlesztésére koncentrál.

10.2: CrossFire fejlesztések

A 10.2 kiadástól kezdve az AMD kivette a driver binárisból a CrossFire alkalmazásprofilokat, amelyek a többkártyás működéskor specifikus optimalizációkat tartalmaznak egyes szoftverek számára, hogy azok a lehető legjobb teljesítménnyel és minőségben fussanak. Ezt követően egy .XML fájl ad helyet ezeknek a profiloknak, amit az AMD akár sokkal gyakrabban is frissíthet, ahogyan azt jónak látja, és letölthető lesz az AMD oldaláról.

A CrossFire-módban üzemelő Radeon 5000-es generáció is megkapta a PowerPlay dinamikus energiatakarékossági megoldást, amivel a másodlagos kártyán lévő grafikus chip és memória órajelét annak megfelelően kalibrálja, hogy mennyi teljesítményre van szükség. Amennyiben grafikailag nem intenzív alkalmazásokat futtatunk vagy csak egyszerűen a Windows desktopot jelenítjük meg, úgy a másodlagos kártyát a lehető legalacsonyabb energiaszintre küldi a driver, majd egy 3D-s játék elindításakor fokozza a teljesítményt.

Egymás lehetőségeinek fokozása érdekében elérhetővé vált a CrossFire és a sokkijelzős megjelenítésért felelős EyeFinity együttes támogatása, így például 3 monitoron ultra-szélesvásznon durvulhatunk kedvenc játékunkkal - amennyiben az támogatja a nem szabványos felbontásokat. A kevesebb kábelezést hivatott szolgálni a DisplayPort audiotámogatásának megjelenése is a DisplayPortot használó panelek esetén is. A DisplayPort akár 8 darab 24 bites PCM csatornát is támogat.

10.3: 3D és Mobility támogatás, EyeFinity fejlesztések

A közelgő Catalyst 10.3 azonban a többség számára ennél érdekesebb változásokat hoz. Ahogyan az elején jeleztük, az AMD 3D megjelenítési támogatást épít be a Catalystba. Az NVIDIA-val ellentétben, amely egy konkrét 3D-implementáció mellett letette a voksát, és aktív szemüveget tartalmazó csomagokat árusít, az AMD lehetővé teszi független külső fejlesztőknek, hogy 3D-köztesrétegük együttműködjön a Catalyst driverrel. Az AMD eddig egyedül az iZ3D-t említi, amely 60+60 hertzes sztereoszkopikus megoldást használ.

Az AMD a 10.3 kiadással megváltoztatja a mobil Radeonok drivertámogatásának politikáját is. A cég eddig kizárólag a notebookszállítókra bízta a feladatot, a drivereket a a PC-gyártók biztosították, beleértve az előtelepítést, a későbbi támogatást és terjesztést egyaránt. Azok számára, akik saját kezükbe akarják venni a saját sorsukat, az AMD a Catalyst 10.3 kiadástól kezdve a Mobility Radeonok támogatását is beépíti a nyilvános terjesztésbe a Windows Vista és 7 számára, egészen a HD 2000 sorozatig visszamenőleg. Igaz, ez nem feltétlenül univerzális, a jövőben továbbra is kérheti egy PC-gyártó, hogy az általa vásárolt bizonyos Mobility Radeonokhoz kizárólag ő adhasson drivert.

Ha a 10.2 a CrossFire csiszolásának jegyében jelent meg, akkor a 10.3 egy EyeFinity fejlesztésnek tekinthető. Eddig az EyeFinity megtörte a képet a kijelzők határánál, az egyik monitor szélénél pixelre ott folytatódott a kép, ahol a másiknál véget ért. Ez azonban optikailag helytelen, így a teljes kép szétesik, ami különösen az átlógó objektumoknál lehet zavaró. A 10.3-tól kezdve ezért lehetőség van a monitoraink kávájának szélességéhez igazítani a többkijelzős képet, vagyis elérni azt a hatást, mintha a keret kitakarná a képnek egy részét - mint egy ablakkeret. A Catalyst 10.3 ezenkívül a szín, a fényerő és kontraszt kijelzőnként kalibrálását, valamint egy rendszerben több EyeFinity csoport létrehozását is támogatja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.