Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 16. 12:05

Összecsap az AMD és az Intel a szerverpiacon

Az AMD hivatalosan még nem jelentette be tizenkétmagos Opteronjait, a chipek azonban már feltűntek az eBayen. A vállalat továbbra is titokzatos a rajt időpontjával kapcsolatban, csupán annyit lehet tudni, hogy a Magny-Cours kódnevű lapkák még az első negyedévben elrajtolnak. Az Intel eközben az új Xeonok premierjére készül.

Tizenkétmagos Opteronok

Még az első negyedévben megérkeznek az AMD vadonatúj, tizenkétmagos Opteron processzorai, amelyekkel a vállalat az Intel 2010 elején debütáló, friss Xeonjait próbálja visszaszorítani. Gyártástechnológiai hátrányát az AMD egyelőre nem tudja leküzdeni, így a tavaszi modellfrissítés során érkező Opteronok továbbra is 45 nanométeres csíkszélességű SOI eljáráson készülnek. A vállalat a magok számának növelésével próbálja meg ellensúlyozni a teljesen megújuló Xeon MP sorozatba érkező nyolcmagos Intel-chipek (Nehalem EX) fejlettebb rendszer- és mikroarchitektúráját.

Ennek érdekében az AMD akár tizenkét processzormagot épít az Opteron csúcsmodelljeibe, amely két darab hatmagos (Sao Paulo kódnevű) chip egybetokozva. A Magny-Cours chipek hat- és nyolcmagos változatban is elérhető lesz, utóbbi két darab négymagos lapka egybetokozásával áll elő. Bár hivatalos információ erről nem áll rendelkezésre, de a nyolcmagos chipek minden bizonnyal ugyanarra a hatmagos szilíciumra épülnek mint a tizenkétmagos Opteronok, de két-két magot deaktivál bennük az AMD. A chipek a hatmagos Istanbul leszármazottai, a mikroarchitektúra azonos, az L3 tár mérete is 6 megabájt. A tokon belüli kommunikációért dedikált HyperTransport-link felel.

\"\"

Az új Opteronokkal együtt két új szerverplatform is elrajtol az AMD-nél, amely megágyaz az év második felére ígért Bulldozer kódnevű processzoroknak. A skálázható Maranello (2-4 foglalat) és a költséghatékony San Marino (1-2 foglalat) újdonsága a G34 processzorfoglalat, illetve a DDR3 memória támogatása. Ezzel a szegmentálással a négyfoglalatos szerverek profitálhatnak a kétfoglalatos piac méretgazdaságosságából, így agresszívebb árazást is elviselnek, miközben kétfoglalatos gépekben is elérhetőek lesznek azok a megoldások, melyek eddig csak a legfelsőbb szegmensben voltak elérhetőek.

Új Xeonok is jönnek

Eközben az Intel is készülődik, pletykák szerint március közepén érkeznek a vállalat új Xeonjai. Az alsó kategóriát a hatmagos Westmere EP chipek képviselik, amelyek az év elején bejelentett, 32 nanométeres mobil és asztali chipek szerverváltozatai. A csúcsváltozatok 12 megabájt harmadszintű cache-t tartalmaznak, emellett megjelennek az asztali és mobil chipekből ismerős új utasítások, amelyek az AES titkosítás hardveres gyorsítását szolgálják, amelynek gyakorlati haszna leginkább az SSL-kapcsolatok kezelésénél mutatkozhat meg. A HWSW információi szerint az Intel nem kevesebb mint 12 különféle Westmere EP processzort jelent be, köztük hat- és négymagos verziókat is.

Ezzel párhuzamosan, de korántsem biztos hogy egy időben érkeznek majd az új Xeon MP lapkák, amelyek egyébként még 45 nanométeres csíkszélességgel készülnek. A Nehalem EX vagy Beckton kódnéven is ismert chipek nyolcmagos monolitikus felépítésűek, akár 24 megabájt megosztott L3 tárral. A processzorokat úgy tervezték, hogy külön chipset nélkül akár 8 foglalatig tudjanak skálázódni, amely egy ilyen rendszerben 64 magot, 128 szálat, és akár 2 terabájt memóriát is eredményezhet. Mivel ezek a chipek a Xeon MP sorozatban először integrált memóriavezérlőt tartalmaznak és a Quick Path Interconnect pont-pont összeköttetést alkalmazzák, hatalmas teljesítménybeli ugrás várható tőlük a korábbi generációval összehasonlítva.

Éledező szerverpiac

Minden eddiginél ádázabb csata várható a vevők kegyeiért, a gazdasági válságból kilábalva a cégek hamarosan újra elkezdenek szerverekre költeni, a most kialakuló erőviszonyok hosszú évekre meghatározhatják majd a piac képét. A negyedik negyedéves szerverpiaci számok egyelőre nem érhetők el, de már a harmadik negyedévben is látszott, hogy az x86-os szegmens fog elsőként növekedésnek indulni. A recesszió mélyülésekor a vállalatok ezt a kategóriát mellőzték először, ehhez hasonlóan itt várható először az eladások élénkülése is, amelyhez az alapokat az Intel és az AMD megújuló kínálata szolgáltatja majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról