Szerző: Dojcsák Dániel

2010. február 8. 15:00

A YouTube-nak is kevés a 4,3 milliárd IP-cím

2000-ben az IPv4 címtartomány fele volt használatban, mára már alig 10 százaléknyi szabad terület maradt a 4,3 milliárdos készletből. Az IPv6-ra való átállás ugyan nem egyszerű, de utána kis túlzással akár a világ minden porszemének saját, egyedi IP-címe lehetne.

A YouTube hivatalos blogon megjelent bejegyzés egy kis történelmi áttekintéssel indítja az IPv6 bejelentést. Lorenzo Colitti, hálózati mérnök egészen odáig visszamegy, hogy száz évvel ezelőtt még elegendő volt háromjegyű telefonszámokat alkalmazni, ma pedig már Manhattan is több körzetre van osztva, s 7-9-13 számjegyet kell tárcsáznunk attól függően, hogy a világ mely részébe indítunk hívást. Ugyanígy az IP-rendszer megalkotásakor is elegendőnek gondolták a 256*256*256*256 (4294967296) címet, de azáltal, hogy az egész világon már több milliárdan használják a világhálót, s ma már szinte minden elektronikai eszköz képes interneten keresztül kommunikálni, mégis csak szűkösnek bizonyultak a keretek. Az IPv6-szabvány viszont egy jó időre biztosan megoldja a problémát, hisz körülbelül 2^64 egyedi cím kiosztását teszi lehetővé.

Az átállásnak ugyanakkor vannak korlátai, nehézségei, ezekről a HWSW egy korábbi cikke már beszámolt részletesen. Egyrészt maguk az internetszolgáltatók is lassan felejtik el a 32-bites címzést, másrészt a tartalomszolgáltatók, online szolgáltatók számára is bonyolult a váltás. A YouTube a mai internet egyik legnépszerűbb szolgáltatása, ezért kritikusan fontos, hogy azok a felhasználók, akik szolgáltatójuktól a jövőben már csak az új címek valamelyikét kapják meg, azok is probléma nélkül tudják használni az eddig megszokott oldalakat.

A Google elkötelezettségében eddig sem volt hiba, a cég már 2008 márciusában elindította az ipv6.google.com szolgáltatást, ahol az új címekkel rendelkező felhasználók indíthatnak kereséseket, s a találati listában is csak olyan elemek jelennek meg, amik IPv6-tal is elérhetőek. Hosszú ideig  ez volt az egyetlen terület, ahol lépett a szolgáltató, s a többi alkalmazás, köztük a YouTub, nem kapott támogatást. A felhasználók egy kisebb csoportja persze folyamatosan kritizálta ezért a webes óriást, s a blogbejegyzés szerint a legtöbb kérés épp a YouTube miatt érkezett.

Google over IPv6

A videomegosztó mostantól elkezdi tartalmait a \"Google over IPv6\" programban résztvevő partnerek felé is közvetíteni, ami egy éles tesztnek is betudható. A YouTube-bal együtt már egy jelentős felhasználószám és forgalom mellett vizsgálható az új címrendszer, ami felgyorsíthatja az átálláshoz szükséges tapasztalatszerzést, s talán pár éven belül bármely eszköz, szolgáltatás és tartalom kompatibilis lesz az IPv6-tal.

Az IPv4 kompromisszumos megoldásait levetkezve a jövőben bármely net-képes eszköz összekapcsolódhat egy másikkal, mindenféle varázslás nélkül, a szolgáltatói iparban is relevánsabb megoldások születhetnek, ha egy NAT-ot használó router IP-je mögött is szétválaszthatóak az eszközök böngészőn kívül is (cookie). Illetve a hálózati biztonságot is erősíti majd a váltás, mert egy adott eszközt nehezebb lesz megtalálniuk az ártó szándékú hackereknek, mint jelenleg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról