Szerző: Koi Tamás

2010. február 5. 10:53

Elbúcsúzhatnak a Live-tól az Xbox-tulajdonosok

Már csak bő két hónapjuk maradt az eredeti Xbox játékkonzolokkal rendelkezőknek arra, hogy kedvenc játékukkal online is játszhassanak. A Sonynál közben állítólag csak idő kérdése, hogy a jelenleg ingyenes PlayStation Network valamilyen módon fizetőssé váljon.

Április 15-én megszűnik az eredeti, 2001-ben megjelent Xbox támogatása a konzoloknak létrehozott online közösségi felületen, az Xbox LIVE-on - derül ki egy nyílt levélből, melyet Marc Whitten, a szolgáltatást irányító és fejlesztő részleg első embere írt a rajongóknak. Whitten szavai szerint a döntés meghozatala nem volt egyszerű, de egyértelműnek tűnt, hogy az Xbox LIVE közössége ezzel sokat nyer majd - igaz, hogy pontosan milyen formában, azzal kapcsolatban nem bocsátkozott részletekbe a vezető.

Az Xbox LIVE többek közt lehetővé tette az Xbox-tulajoknak, hogy olyan, az eltelt évek során rendkívül népszerű játékprogramokkal, mint a Halo 2, az interneten keresztül is összemérjék tudásukat. Az azóta már az újabb generációs Xbox 360-ra átültetett franchise messze a legnagyobb - máig aktív - rajongói tábort szerezte magának az eredeti konzolon, a Microsoft ugyanakkor lehetőséget adott az Xboxról Xbox 360-ra migrálóknak arra, hogy profiljukat átvigyék az új gépre.

A Microsoft konzolokhoz létrehozott online rendszere 2002 novemberében startolt, az Xbox LIVE-ot az új generációs Xbox 360 konzolok 2005-ös megjelenésével jelentősen továbbfejlesztették. Az online szolgáltatás csak bizonyos országokban működik (Magyarországon nem), és az integrált funkciók, valamint a különféle tartalmak elérésétől függően fizetni kell érte (az online játékhoz is Xbox LIVE Gold előfizetést kell venni). A Microsoft szerint ma nagyjából 23 millió regisztrált felhasználója van a szolgáltatásnak.

Az Xbox LIVE online rendszernek felel meg a Sony által gyártott PlayStation konzolokhoz létrehozott PlayStaiton Network, mely ugyan csak 2006-ban indult, azonban általános, ingyenes elérése miatt 38 milliónál is több regisztrált felhasználója van. Ezt az ingyenes szolgáltatást szeretné lapértesülések szerint valamilyen formában profitáibilissá tenni a Sony. A fizetős PlayStation Network rémével ezúttal Peter Dille, a szolgáltatásért felelős alelnök riogatott, ugyanakkor a cég első embere, Kaz Hirai is felvetette már korábban annak a lehetőségét, hogy a Sony pénzt kérne azért, hogy a regisztrált felhasználók online játszhassanak egymással.

A Sony a PlayStation Network mellett üzemelteti a PlayStation Store tartalomközvetítő szolgáltatását, mely - csakúgy, mint az Xbox LIVE - csak bizonyos országokban érhető el. A Sony interneten keresztül látogatható áruháza a Microsoft megoldásához hasonlóan hivatalos úton nem érhető el Magyarországról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról