Szerző: Bodnár Ádám

2010. január 29. 09:21

Bejött a Windows 7 a Microsoftnak

A Windows 7 megjelenésének és mindent elsöprő sikerének köszönhetően rekordbevételt és -profitot ért el a december 31-én véget ért második pénzügyi negyedévében a Microsoft.

A negyedik naptári negyedév során a Microsoft összesen 60 millió Windows 7-et értékesített, amivel a szoftver minden eddigi fennálló rekordot megdöntött és a legjobban rajtoló operációs rendszerré vált. \"Ez rekordnegyedév a Windows-eladások szempontjából\" - mondta Kevin Turner, a Microsoft operatív igazgatója. A Microsoft 19 milliárd dolláros bevétellel és 6,7 milliárdos nyereséggel zárta a negyedévet, mindkettő rekord a cég történetében.

A negyedik negyedévben éves összehasonlításban 15-17 százalékkal nőtt a PC-piac az IDC és a Gartner szerint, amely részben a Windows 7 megjelenésének is köszönhető, az új operációs rendszerre épülő gépek megjelenésének és a szoftver körüli felhajtásnak nagy szerepe volt abban, hogy a vásárlók bemenjenek a boltokba. A Microsoft szerint a fogyasztói PC-vásárlások mintegy 35 százalékkal bővültek, de az üzleti eladások változatlanok maradtak. \"Bár az üzleti szegmens stabilizálódott, még nem látjuk a vállalati költések növekedését\" - mondta az elemzők számára rendezett konferenciahíváson Bill Koefoeld, a Microsoft befektetői kapcsolatokért felelős vezetője.

Hogy a Windows 7 milyen óriási hatással volt a Microsoft pénzügyi eredményeire, akkor válik nyilvánvalóvá, ha megnézzük a többi divízió számait. Az asztali Windowsokért felelős részleg forgalma 70 százalékkal 6,9 milliárd dollárra duzzadt, ezen kívül csak a szerverszoftverekért és fejlesztői eszközökért felelős üzletág tudta növelni bevételét, de csak 2 százalékkal. A többi részleg forgalma csökkent a megelőző év azonos időszakához képest,

A Servers and Tools részleg forgalma némileg növekedett és a Microsoft tájékoztatása szerint a szerverszoftverek eladásai felülmúlták az x86-os szerverpiac bővülését, ami azt jelenti, hogy a redmondiak teret nyertek a piacon. Az októberben elrajtolt Windows Server 2008 R2 mellett a Microsoft sokat vár a májusban érkező SQL Server 2010-től, de tavasszal érkezik a Visual Studio új változata is.

Az Office-ért és más üzleti szoftverekért felelős Business Division bevétele némileg csökkent, mivel a vállalatok továbbra sem igen költenek informatikára, bár a Dynamics CRM, az SharePoint és az Office Communications Server kétszámjegyű növekedést produkált. A fogyasztói eladások eközben 12 százalékkal bővültek az Office otthoni változatainak sikere miatt. A Microsoft tavaszra ígéri az Office 2010-et, ami új lökést adhat az eladásoknak. A szoftver bétáját már több mint 2 millióan töltötték le, hangzott el a tájékoztatón.

Az Xbox sorsát is pátyolgató Entertainment and Devices divízió bevétele 11 százalékkal apadt éves összehasonlításban. A negyedév során 5,2 millió Xbox 360 fogyott, 13 százalékkal kevesebb mint tavaly, de a termékmixen belül növekedett a drágább Elite és Special Edition modellek aránya. A bevételcsökkenés ellenére a részleg üzemi nyeresége több mint kétszeresére dagadt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról