Szerzők: Bodnár Ádám, Dojcsák Dániel

2010. január 27. 20:34

iPad: Tudj meg mindent az Apple új gépéről

Steve Jobs szerint a mobiltelefon és a hordozható számítógép közé kellett egy harmadik kategória, amin a mindennapi funkciók sokkal jobban működnek, mint a két másikon. Jobs szerint a netbook semminél sem jobb, ezért létrehoztak egy óriásmobilt, az iPadet.

Az iPad egy 9,7 hüvelykes kijelzővel ellátott óriási iPhone. A készüléken az iPhone-on található operációs rendszer továbbfejlesztett változata fut, de valójában csak annyi változtatást kapott, hogy jól mutasson a nagy kijelzőn. Az eszköz kezelőfelülete pontosan ugyanaz, mint az iPhone-é, tehát egy vissza gomb alul, egy óriás kijelző, illetve a szokásos gombok a szélén.

Csábító konstrukció

Az iPad mindössze 1,3 centi vastag, s kevesebb mint 800 grammot nyom. A 9,7 hüvelykes, 1024x768 pixeles megjelenítő kapacitív és érintésérzékeny. A gép szíve az Apple első saját processzora, az A4, ami 1 GHz-es órajelen ketyeg, ehhez társul a kiviteltől függően 16, 32 vagy 64 gigabájtos flash memória. Került bele természetesen iránytű, gyorsulásmérő, Bluetooth 2.1, valamint Wi-Fi 802.11n szabványú vezeték nélküli hálózati vezérlő, illetve minden változat kapható 3G-modemmel is, amelybe GPS is kerül. A hangszóró mellé mikrofon is került, tehát elméletileg hangátvitelre is simán alkalmas az iPad, bár a demó során ezt a képességet nem mutatták be és szóba sem került.

\"\"

Minden iPhone-os szoftver változtatás nélkül fut az Apple iPaden, de a fejlesztők a most frissített iPhone SDK segítségével már a nagyobb felbontású kijelzőre optimalizált alkalmazásokat is készíthetnek. Amennyiben ez nem történik meg, akkor az alkalmazás képes futni az eredeti felbontásban, a képernyő közepén, fekete keretben, de megduplázva mindegyik képpontot akár teljes képernyőn is látható.

Öszvér

Steve Jobs szerint ez az iPad tökéletes megoldás lesz a webböngészéshez, a fotónézegetéshez, a videózáshoz, zenehallgatáshoz, játékhoz és a könyvolvasáshoz. Valójában viszont sok-sok gyengesége is van a készüléknek. Olvasáshoz ugyanúgy nem alkalmas, mint bármely tablet PC, hiszen nem e-Ink kijelzője van, hanem LCD. A teljes webes élményről pedig elég annyit mondani, hogy továbbra sincs Adobe Flash támogatás a böngészőben, ami egy okostelefonon talán nem hiányzik annyira, de itt fájó lehet, főleg mert egyre több weboldal egyáltalán nem is használható Flash nélkül. Meg lehet magyarázni, hogy nincs rá szükség, de enélkül a mai web féllábú.

\"\"

Mivel a készülék valójában egy felnagyított iPhone, ezért a böngészője is egy mobil Safari. Elméletileg ugyanazt az élményt nyújtja majd a kezelés, a navigálás, mint az Apple okostelefonja, kivéve a méretből fakadó eddigi hátrányokat. Több alkalmazás továbbra sem futtatható párhuzamosan. A bemutató képei alapján a virtuális billentyűzet adott esetben nagyobb méretű gombokkal operál, mint egy átlagos netbook, de a kiegészítőként megvehető billentyűzettel akár egy mini asztali PC-vé is alakítható az iPad, mintha egy apró iMac lenne.

A megszokott szépség érvényesült

A böngésző kezelése egyszerűnek, gyorsnak és intuitívnak tűnik a demó alapján, és ugyanez érvényes a fényképnézegető alkalmazásra, illetve az iTunes-ra és a médialejátszóra is, amik mind az Apple-től megszokott szép, látványos megjelenésűek és kényelmesen kezelhetők.   Maga az eszköz viszont picit bumfordinak tűnik, mivel a kijelző körül vastag a káva, mint egy olcsó digitális képkeretnél. Ennek több oka is lehet. Egyrészt kellhet a hely belül a hardvereknek és az akkumulátornak, másrészt praktikus, ha a nagyobbacska hardvernek van fogása a szélein, s nem nyúl bele akaratlanul is a felhasználó az érintőképernyőbe.

\"\"

Első ránézésre azt gondolnánk, hogy a vékony eszköz üzemideje szenved csorbát, hiszen nagy a kijelző, erős a processzor és nehezen tudunk elképzelni benne egy erős akkumulátort. Ennek ellenére Steve Jobs azt állítja, hogy a készenléti ideje az iPad-nak akár egy hónap is lehet, de ha valaki videónézésbe fog, annak sem kell 10 órán keresztül a töltőért nyúlnia. Az első tesztekből persze majd kiderülnek a valós értékek, de az  ígéret nem hangzik rosszul.

Az új jövevény értelmezése elsőre nehéz, valóban nem fér bele semelyik korábbi kategóriába. Viszont az biztos, hogy az elektronikus könyvpiacot meg fogja dobni, amennyiben sikeres lesz a termék. Az iPad előre telepített könyvolvasót tartalmaz, az iBooks szoftvert, amelyhez egy online könyvesbolt is tartozik, ahonnan ePub formátumban tölthetők le a könyvek. Az Apple több nagy kiadóval (pl. Simon and Schuster) is megállapodott. Az iPadre az Apple elkészítette az iWork alkalmazást is, így a felhasználók akár szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre, prezentációk készítésére is használhatják. Az iPaden futó iWork kezelőfelületét természetesen az érintőképernyőhöz alakították.

Tartalmakat ugyanúgy lehet letölteni az iPadre mint egy iPhone-ra, azaz a PC-vel USB-kapcsolaton összekötve az iTunes szoftveren keresztül, de a készülékben Wi-Fi és egyes modellekben 3G-vezérlő is van, az iTunes Store, az App Store és az iBooks Store pedig közvetlenül elérhető róluk. Az Egyesül Államokban az iPad-felhasználók havi 30 dollárért korlátlan mennyiségű adatot tölthetnek le az AT&T hálózatán. Fontos információ, hogy ehhez nincs szükség hűségnyilatkozatra, s a készülékek nem is lesznek szolgáltatófüggőek, bármilyen SIM-kártyával használhatók, de speciális, microSIM formátumú kártyát igényelnek. Jobs ígérete szerint nyáron megszületnek a megállapodások a külföldi mobilszolgáltatókkal is.

\"\"

Mindenki boldog

Az iPadnek örülhetnek a lapkiadók, mert elképzelhető, hogy ezen a platformon képesek lehetnek eladni pénzért a napi sajtóterméküket elektronikus formában, ami eddig szinte elképzelhetetlen volt. A New York Times demóban például az látszik, hogy az újságnak van egy iPad alkalmazása, amit a felhasználó letölt, megvesz, előfizet rá, s bármikor előveszi a kis kütyüjét, egy multimédiás elektronikus újságot kap a kezébe, szövegekkel, képekkel, akár videókkal.

Az iPad induló ára 499 dollár lesz, ennyibe kerül a legolcsóbb, 16 gigabájtos változat 3G nélkül, vezeték nélküli szélessávú modemmel azonban már 629 dollárt kérnek érte. A 32 gigabájtos kivitel ára 599 és 729 dollár, a 64 gigabájtos csúcsmodell pedig 699 és 829 dollárba kerül attól függően, hogy csak Wi-Fi vagy 3G-vezérlő is van benne. Az Apple árképzési politikáját ismerve Európában 499 euróba kerül majd a legolcsóbb iPad, ami jelen pillanatban 135 ezer forintot jelent, a csúcsmodellért 224 ezer forint körül kell a zsebbe nyúlni. Jobs ígérete szerint a Wi-Fivel szerelt változatok 60 napon belül a boltokban lesznek világszerte.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról