Szerző: Dojcsák Dániel

2010. január 27. 08:00

GPS is van a Panasonic fényképezőjében

A Panasonic öt új kompakt Lumix fényképezőgépet indít útjára egyszerre, kettőt a népszerű TZ sorozatból, egy kifejezetten terephasználatra szánt darabot és két ultrakompaktot. Az összes új gép márciustól lesz kapható a boltokban.

A DMC-TZ10 jó családba született, s a specifikációk alapján nem hoz szégyent az ősökre. Ugyanez mondható el a kistestvérről, Lumix-TZ8-ról is. A TZ10 14 megapixeles szenzorral és 25mm-es nagylátószögű optikával és 7,6 centiméter átmérőjű kijelzővel érkezik, de sokkal érdekesebb ezeknél a 12-szeres zoomátfogás, a GPS-vevő, illetve a manuális beállítások engedélyezése. Szinte természetes már a 720p HD felbontású mozgóképfelvétel 30fps sebességgel.

Geotag és POI-adatbázis

A GPS modul egyrészt képes felcímkézni a fotókat a készítés helyének koordinátáival, de emellett 73 ország félmillió érdekes helyét tartalmazó adatbázis is került a gép memóriájába. Ennek gyakorlati haszna egyelőre még kétséges, az első tesztekből bizonyára kiderül, milyen funkciót társítottak ehhez. A gép egyébként ezüst, fekete, vörös és kék színben lesz majd kapható.

\"\"

A TZ8 hasonló képességekkel rendelkezik mint a nagyobb modell, leszámítva a teljesen manuális beállításokat, a GPS-,t a szenzort ami \"csak\" 12,1 megapixeles, illetve a kijelzőt, ami csak 6,85 centiméter átlójú. A színválaszték is szegényebb, a TZ8 csak szürke és fekete változatban kapható majd. A HD-felvétel, illetve a többi extra funkció, mint a POWER O.I.S. optikai képstabilizátor, arcfelismerés, AF-követés, intelligens ISO-vezérlés, intelligens motívumprogram-választás viszont itt is képviselteti magát.

Terepgép

A bejelentés egy másik érdekes darabja, a DMC-FT1 utódjának szánt DMC-FT2, ami kifejezetten kültéri, illetve terepen való használatra lett tervezve. A gép 10 méterig vízálló, por- és szemcseállósága megfelel az IPX8 és az IPX6 szabványoknak, amit leginkább a gépváz illesztései közé helyezett gumipárnákkal és a belül található üveg- és széngyantának köszönhető légmentesen zárt váznak köszönhet. Emellett ütésálló is lett az FT2, a specifikáció szerint két méteres magasságból való leejtést még simán elvisel. Mivel az optika rejtett, ezért akkor sincs probléma, ha használat közben repül ki valakinek a kezéből. Habár márciusban már nehezebb lesz kipróbálni, de a gép akár -10 Celsius fokos hidegben is működőképes marad, ellenben a legtöbb normál műszaki cikkel, amik -5 fok alatt feladják a harcot. Az FT2 citromsárga, narancs, ezüst és kék színben lesz kapható.

\"\"

Az ultrakompakt kategória kedvelői a DMC-ZX3 és a DMC-FX66 modellekre startolhatnak rá. A ZX3 25 mm-es, 8x zoomátfogású objektívvel és 14,1 megapixeles szenzorral kecsegtet, mindezt egy nagyon vékony, kompakt alumínium vázba zárva. Az FX66 szintén 14,1 megapixeles érzékelőt kapott, igaz csak ötszörös zoomátfogású objektívvel, viszont a képfeldolgozásért itt a Panasonic Venus Engine VI processzor felel, csakúgy, mint a TZ sorozat új tagjainak esetében. Ennek egyik fontos előnye a gyors feléledés, gyors képkészítés, illetve az energiatakarékos üzemelés, aminek köszönhetően a könnyűnek számító kisgép akár 380 fotó készítésére is alkalmas egyetlen akkumulátorfeltöltéssel. A trendinek számító FX66 ezüst, fekete, kék és lila színekben lesz kapható.

További részletes információ és specifikációk itt találhatóak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról