Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

GPS is van a Panasonic fényképezőjében

Dojcsák Dániel, 2010. január 27. 08:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Panasonic öt új kompakt Lumix fényképezőgépet indít útjára egyszerre, kettőt a népszerű TZ sorozatból, egy kifejezetten terephasználatra szánt darabot és két ultrakompaktot. Az összes új gép márciustól lesz kapható a boltokban.

A DMC-TZ10 jó családba született, s a specifikációk alapján nem hoz szégyent az ősökre. Ugyanez mondható el a kistestvérről, Lumix-TZ8-ról is. A TZ10 14 megapixeles szenzorral és 25mm-es nagylátószögű optikával és 7,6 centiméter átmérőjű kijelzővel érkezik, de sokkal érdekesebb ezeknél a 12-szeres zoomátfogás, a GPS-vevő, illetve a manuális beállítások engedélyezése. Szinte természetes már a 720p HD felbontású mozgóképfelvétel 30fps sebességgel.

Geotag és POI-adatbázis

A GPS modul egyrészt képes felcímkézni a fotókat a készítés helyének koordinátáival, de emellett 73 ország félmillió érdekes helyét tartalmazó adatbázis is került a gép memóriájába. Ennek gyakorlati haszna egyelőre még kétséges, az első tesztekből bizonyára kiderül, milyen funkciót társítottak ehhez. A gép egyébként ezüst, fekete, vörös és kék színben lesz majd kapható.

A TZ8 hasonló képességekkel rendelkezik mint a nagyobb modell, leszámítva a teljesen manuális beállításokat, a GPS-,t a szenzort ami "csak" 12,1 megapixeles, illetve a kijelzőt, ami csak 6,85 centiméter átlójú. A színválaszték is szegényebb, a TZ8 csak szürke és fekete változatban kapható majd. A HD-felvétel, illetve a többi extra funkció, mint a POWER O.I.S. optikai képstabilizátor, arcfelismerés, AF-követés, intelligens ISO-vezérlés, intelligens motívumprogram-választás viszont itt is képviselteti magát.

Terepgép

A bejelentés egy másik érdekes darabja, a DMC-FT1 utódjának szánt DMC-FT2, ami kifejezetten kültéri, illetve terepen való használatra lett tervezve. A gép 10 méterig vízálló, por- és szemcseállósága megfelel az IPX8 és az IPX6 szabványoknak, amit leginkább a gépváz illesztései közé helyezett gumipárnákkal és a belül található üveg- és széngyantának köszönhető légmentesen zárt váznak köszönhet. Emellett ütésálló is lett az FT2, a specifikáció szerint két méteres magasságból való leejtést még simán elvisel. Mivel az optika rejtett, ezért akkor sincs probléma, ha használat közben repül ki valakinek a kezéből. Habár márciusban már nehezebb lesz kipróbálni, de a gép akár -10 Celsius fokos hidegben is működőképes marad, ellenben a legtöbb normál műszaki cikkel, amik -5 fok alatt feladják a harcot. Az FT2 citromsárga, narancs, ezüst és kék színben lesz kapható.

Az ultrakompakt kategória kedvelői a DMC-ZX3 és a DMC-FX66 modellekre startolhatnak rá. A ZX3 25 mm-es, 8x zoomátfogású objektívvel és 14,1 megapixeles szenzorral kecsegtet, mindezt egy nagyon vékony, kompakt alumínium vázba zárva. Az FX66 szintén 14,1 megapixeles érzékelőt kapott, igaz csak ötszörös zoomátfogású objektívvel, viszont a képfeldolgozásért itt a Panasonic Venus Engine VI processzor felel, csakúgy, mint a TZ sorozat új tagjainak esetében. Ennek egyik fontos előnye a gyors feléledés, gyors képkészítés, illetve az energiatakarékos üzemelés, aminek köszönhetően a könnyűnek számító kisgép akár 380 fotó készítésére is alkalmas egyetlen akkumulátorfeltöltéssel. A trendinek számító FX66 ezüst, fekete, kék és lila színekben lesz kapható.

További részletes információ és specifikációk itt találhatóak.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.